Som taktekker får du oppleve mange vakre soloppganger, og du får mye frisk luft. Arbeidet er helt klart ingen stillesittende kontorjobb.
UTDANNING // KARRIERE OG YRKESVALG
Tekst Rita Tvede Bartolomei
En taktekker må være glad i fysisk arbeid, og å være utendørs i all slags vær. Selv om man blir sterk av selve jobben, så er det en fordel å være fysisk sterk i utgangspunktet. Men det betyr ikke at man trenger være styrkeløfter av den grunn, sier leder for service- og vedlikehold hos IcopalTak AS, Elisabeth Offerdal.
Norske IcopalTak AS, ble startet opp i 1895. I dag har firmaet 10 avdelinger, og 200 ansatte taktekkere over hele Norge. Bedriften er også medlem i bransjeforeningen TEF – Takentreprenørenes forening.
For en utsikt!
Offerdal har selv erfaring som lærling i tak- og membrantekkerfaget. Hun beskriver det som et spennende yrke, med en del frynsegoder, som ikke er så godt kjent blant folk utenfor bransjen.
– Utsikten er ganske utrolig oppe fra et tak. Det er flott å se omgivelsene våkne til liv og se soloppgangen en tidlig morgen. Man får være ute hver dag, i stedet for å sitte inne på kontor. Man er mye i aktivitet, og trenger derfor ikke å trene styrke- eller kardio på fritiden. På en vanlig dag som lærling, endte jeg nok opp med 20.000 skritt på skrittelleren, sier Elisabeth Offerdal.
Som taktekker sveiser og skrur man mye, men saging blir det lite av. Dette er ikke på noen måte en snekkerjobb.
– Sager vi, så er det i så fall i isolasjon. Taktekkere arbeider lite med treverk, men vi sveiser mye, og bruker en del drill, forteller Offerdal.
God lønn – lett å få jobb
Tak- og membrantekkefaget er fortsatt et yrke dominert av menn. Derfor er flere kvinner sterkt ønsket til faget og bransjen.
– Mange jenter som er glade i aktivitet, vil trives veldig i godt i dette yrket. Man må løfte en del tungt, men man blir jo sterkere underveis. I tillegg tar vi i bruk flere hjelpemidler for å sikre at arbeidet utføres ergonomisk riktig. Nå brukes det også lettere materialer enn før, så arbeidet har blitt mindre fysisk tungt enn det var for 20-30 år siden, forklarer Elisabeth Offerdal.
En taktekker har gode arbeidstider, og slipper å jobbe skift. Dessuten er det et fag med gode muligheter for jobb.
– Lærlinger tar vi alltid imot hos oss, og det bør heller ikke være vanskelig å få lærlingplass hos andre bedrifter. Det er et yrke med god lønn, og man kan både jobbe mye selvstendig, og i team. Bransjen trenger flere ansatte med fagbrev, og dem med fagbrev som tak- og membrantekker, er derfor ettertraktede. Taktekkere trengs både til nybygg, og til rehabilitering og renovering av eksisterende tak, sier hun.
Jobber høyt, men sikkert
En taktekker arbeider ofte 25 meter over bakken: Noen ganger så høyt som over 120 meter, om man befinner seg på Nexanstårnet i Halden, som er et av Norges høyeste bygg. Men sikkerheten er alltid prioritert.
– I takbransjen er det mye fokus på sikring. Alle skal være trygge og sikret når de er på jobb. En taktekker trenger derfor ikke å være redd for å bli skadet på jobb. Det finnes ingen unnskyldning for å la være å bruke riktig sikring når man jobber på tak. Det gjelder uansett om jobben tar fem minutter, fem eller femten timer, sier Offerdal.
Våtere og villere klima gir stort behov for gode produkter. Men det er en stor utvikling på dette området.
– Og det finnes allerede produkter og teknikker som er utviklet for å tåle de værforholdene vi har nå, sier hun.
Nye kreative takløsninger
I bransjen kalles taket det nye gulvet, og det anlegges både uteplasser, hager og mye annet spennende på norske tak. Nye og kreative takløsninger, forutsetter også mer kunnskapsbasert og innovativ taktekking.
– I tillegg blir også taktekkernes arbeid påvirket av digitaliseringen. Vi bruker fortsatt tegninger i fysisk form, men går mer og mer over til å ha dem på nettbrett. Digitalisering gir nye muligheter for byggenæringen. Derfor er det en selvfølge at takbransjen er med på å gjøre næringen mer og mer digital, sier Elisabeth Offerdal.