Initiativet til skolen ble tatt av restauratører i Oslo fordi de mente at det var behov for en mer bransjerettet restaurant- og matfagskole enn de eksisterende kommunale alternativene.
Tekst: Ann-Magrit Berge
Norsk Restaurantskole startet opp i 2017 som et samarbeid mellom Lærlingekompaniet og flere restaurantbedrifter i Oslo.
Dette er en privatskole, drevet etter friskoleloven som en stiftelse. Det koster kr. 26.000 i året å gå her og man kan søke skoleplass hele året. Elever fra hele landet kan søke lån og stipend i Lånekassen. Læreplan er som for kommunale skoler, men med mer fokus på det praktiske arbeidet i skoledagen, sier rektor Rolf E. Wenstad.
Skolen har plass til 60 elever fordelt på to trinn, men i dag har vi dessverre for få elever. For tiden er det meget vanskelig å rekruttere til restaurantbransjen og matfagene. Vi jobber mye med elevene så mer enn 95 prosent fullfører VG2 og kommer ut i lære. I den kommunale skolen er frafallet mye større, sier rektor.
Fremtidig arbeidsdag
VG1-elevene er på skolen hele uken, men har fire utplasseringsuker i forskjellige bedrifter. VG2 har åpen restaurant en dag i uken, drevet av elevene som i tillegg er utplassert i bedrift hver fredag. Så mye er rettet mot en fremtidig arbeidsdag. Alle som underviser er enten kokker med lærerutdannelse eller lærere som har jobbet i restaurantbransjen. Alle elever som har avsluttet VG2 har kommet ut i lære på de stedene de har hatt som sitt førstevalg. På VG2 lærer elevene å skrive CV og søknader og søke på lærlingeplasser.
Vi har et godt lære- og sosialt miljø, og lærere og elever spiser frokost og lunsj sammen hver dag, sier Rolf E. Wenstad.
To av årets VG1-elever er Martin Lykke Trier og Olav Christen Mamen.
Veldig godt miljø
Martin bør på Jeløya i Moss og pendler til skolen.
Hvorfor de valgte du akkurat denne skolen?
Jeg vil bli kokk og har lyst å jobbe på fine restauranter. Jeg søkte på forskjellige skoler og var på besøk på noen av skolene og også her. Ambisjonene til lærerne og den oppfølgingen elevene får på Norsk Restaurantskole fristet veldig, i tillegg til det samarbeidet skolen har med Lærlingkompagniet som sikrer deg en god lærlingplass. Dette gjorde at det var ganske lett å velge skole
Det er et veldig godt miljø her med meget motiverte, flinke og hyggelige lærere. Vi lærer mye samtidig som vi gjør praktisk arbeide. Vi hadde åpen restaurant og kaffebar her før Oslo ble koronastengt i fjor høst. Slik får vi den daglige kundebehandlingen som er viktig for vi skal inn i en bransje hvor mye dreier seg om behandling av gjester.
Er skolen slik du forventet og hvordan er planene fremover?
Den har overgått mine forventninger, jeg storkoser meg. Jeg kunne ikke funnet en bedre skole. Jeg gleder meg og håper at jeg kan komme i lære på en god restaurant hvor jeg kan lære mye. Det er mange muligheter der ute, sier Martin Lykke Trier.
Enkelt valg
Olav Christen Mamen er fra Oslo.
Hvorfor vil du bli kokk?
Jeg ville ha et kreativt arbeid og er glad i mat. Her i Oslo kunne jeg velge mellom Norsk Restaurantskole og Restaurant og matfag på Etterstad. Jeg har hospitert på begge skolene, men syntes at det faglige nivået var mye bedre her, så da var valget enkelt. Her er elevene interesserte og lærevillige, og de som er skikkelig interessert i restaurant og matfag er veldig fokuserte. Jeg trives veldig godt, det er et godt skolemiljø med flinke og hyggelige lærere. For tiden ødelegger korona mye for et så praktisk fag, for vi får bare vært på skolen to dager i uka.
Hvilke forventninger har du videre?
Skolen har gode avtaler så det blir ikke så vanskelig å få en god lærlingplass. Neste år vil jeg ta kokkefag, men jeg har ikke bestemt meg for om jeg umiddelbart etter vil ta servitørfag eller vente med det til senere i karrieren. Jeg har lyst på flere utdanninger innenfor faget, ta flere fagbrev og studieforberedende, slik at jeg senere i karrieren kan studere noe innenfor matfag som for eksempel gastrofysikk, det hadde vært veldig moro. Men det er definitivt mat jeg vil bruke livet mitt på, sier Olav Christen Mamen.