De neste ukene skal over 300 000 studenter begynne skoleåret ved en fagskole, høyskole eller et universitet. Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) ber nå studentene å bli flinkere til å overholde smittevernrådene. Bare slik kan studentene unngå en høst med enda mer digital undervisning på hybelen.
Tekst Redaksjonen
August betyr studiestart, og over hele landet er fadderukene allerede i gang. Studentenes første møte med studielivet er viktig, og det å bli kjent med både medstudenter, campus og byen man skal bo i de neste årene er avgjørende for å trives.
Sist gang Studentenes helse- og trivselsundersøkelse ble gjennomført i 2018 var de vanligste fysiske sykdommene/plagene allergi/intoleranse, migrene og eksem. I år er fokuset naturlig nok noe helt annet. Covid-19 tar ikke pause fra verken klokken eller arrangementstype. Store folkesamlinger og lange køer, både dag og natt, gir høyere risiko for smitte. Og siden symptomene på infeksjon med coronaviruset ved sykdommens start er relativt like symptomene ved forkjølelse og influensa, er det ekstra viktig at hver enkelt tar ansvar.
Utdanningsminister Henrik Aasheim mener en dempet fadderuke er en god investering for å unngå å sitte alene med enda mer digital undervisning. -Bruk tiden til å bli kjent med nye venner, men dropp uforsvarlig festing. Når det er blant unge smitten øker mest, har også de unge et stort ansvar for å snu trenden, sier Aasheim.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie mener at hver enkelt av oss har et stort ansvar hva angår å stoppe smitten fra å spre seg. Høie oppfordrer til å holde avstand, vaske hendene, unngå å samles mer enn tjue personer og å teste seg ved mistanke om smitte.
De generelle smittevernrådene gjelder fortsatt. Dette innebærer å overholde 1 meters avstand til andre, god håndhygiene samt å ikke samle mer enn 20 personer.