UNG I BYGG OG ANLEGG 2021

Sett av datoen – 22. eller 28. januar! Da kan ungdomsskoleelever fra hele landet delta på Ung i Bygg og Anlegg og lære mer om mulighetene i en av Norges viktigste bransjer.

Jonis og Arne. Foto: UBA/Oda Lundekvam By
Tekst Gunn Iren Kleppe

14.000 elever ved 400 skoler over hele landet deltok digitalt da Ung i Bygg og Anlegg (UBA) ble arrangert i november. Årets arrangementer er digitale på grunn av Covid-19 og smittevernstiltak.

– I år inviteres faktisk alle ungdomsskoleelever i Norge til å delta på Ung i Bygg og Anlegg. Vi ønsker at så mange som mulig melder seg på, sier Eline Navrestad, prosjektleder for Ung i Bygg og Anlegg (UBA).

Forrige arrangement ble godt mottatt av lærere og elever som meldte tilbake at dette er et viktig arrangement som passer for alle elever – ikke bare dem som allerede har bestemt seg for hvilken retning de vil gå på videregående.

Arrangementet settes derfor opp på nytt, og enten fredag 22. eller torsdag 28. januar kan elever i 8., 9. og 10. klasse over hele landet delta på Ung i Bygg og Anlegg på nett. Arrangementet er interaktivt og deltakerne kan stille spørsmål på sosiale medier eller e-post. Her får elevene nyttig informasjon om jobb- og utdanningsmuligheter når unge studentambassadører forteller om egen erfaring fra bygg og anlegg.

– Vi er veldig glad for alle de spennende studentambassadørene som deltar og deler sin historie. De kommer fra alle fra forskjellige steder i landet og representerer veldig ulike yrkesgrupper, sier Navrestad.

Spennende program

I år får vi blant annet møte Bård som er betongfagarbeider og jobber som undervannsentreprenør, Lisa Marie som er tømrer og stortrives på byggeplassen, og Andreas som er tømrer og driver sitt eget selskap. Silje er lærling i isolatørfaget og Arne er industrimaler som jobber offshore og tar helikopter til jobb. På www.ungebygger.no kan du lese mer om alle årets deltakere.

Som før er stand-up komiker Jonis Josef programleder. Han tar oss blant annet med på besøk til Kuben Yrkesarena i Oslo hvor vi får møte rektor og hilse på noen av elevene som tar svenneprøven. Videre får elevene se hvordan man jobber på tre forskjellige prosjekter; et boligprosjekt, et tunnelprosjekt og et nytt veiprosjekt.

Elevene får også vite mer om hva arbeidsgivere forventer av nye lærlinger i læretiden. Dessuten får vi høre fra Skanska om Powerhouse Telemark og hvordan de bygger bærekraftig for fremtiden med verktøy som kunstig intelligens, solcellepaneler og smarte bygg.

Det blir også innslag om sikkerhet på byggeplassen. Som i fjor blir det arrangert konkurranser og delt ut premier. Mer informasjon om program og påmelding finner du på www.ungebygger.no.

Mange yrker å velge mellom

Det er gjerne slik at unge hører på foreldre, lærere og venner når det gjelder valg av yrke og videre skolegang.

– Det er veldig forskjellig hva som passer for hvem. Der viktigste er å tenke selv, oppfordrer Navrestad, som anbefaler ungdom å undersøke mulighetene og å sette seg inn i hva de betyr.

– Det er kanskje flere muligheter enn de hadde tenkt, påpeker hun.

Bygg og anlegg er nemlig Norges største landbaserte næring med mange forskjellige valgmuligheter innen yrkesfaglig utdanning.

Noen elever kan fortelle at de føler på forventninger hjemmefra om å velge studiespesialiserende etter videregående, spesielt dersom de har gode karakterer. Martine – en av UBAs ambassadører – hadde 5,7 i snittkarakter og fikk blandede reaksjoner fra venner og familie da hun valgte bygg og anlegg. Selv var hun bestemt på at hun ikke ønsket seg en kontorjobb. I dag er hun tømrer og tar teknisk fagskole ved siden av jobben. Til sommeren er hun ferdig fagskoleingeniør med solid praktisk erfaring fra byggeplass.

Som bonusmateriale møtes flere av deltakerne til en paneldebatt som ser på vanlige myter som står i veien for elever som vurderer å velge bygg og anleggsteknikk. Et eksempel er påstanden om at yrkesvalget passer best for skoleleie elever, at man bare får bruk for hendene og ikke hodet, og at man stenger veien for høyere utdanning om man velger yrkesfag.

I realiteten er bygg og anlegg en næring som passer for alle med mange muligheter for videreutdanning og -utvikling. Fremtidsutsiktene er gode, for utbyggingsbehovet er stort og næringen ventes å vokse. Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) estimerer et behov for minst 7 500 nye fagarbeidere hvert år.

 

 

Martine og Jonis. Foto: UBA/Oda Lundekvam B