Utenlandsstudier med Kulturakademiet gir deg internasjonal erfaring og minner for livet. Du kan utforske en ny kultur uten å utsette studiene, og med trygge rammer rundt utenlandsoppholdet.
Tekst Gunn Iren Kleppe
Kulturakademiet tilbyr undervisning i universitets- og høyskolefag i Berlin, Paris, Roma, Barcelona og Cambridge. Fagene inkluderer ex.phil og ex.fac, idéhistorie og historie pluss språkstudier i italiensk, spansk, tysk, fransk og engelsk. Studiene går over ett eller to semestre med litt forskjellig studietilbud på hvert sted.
Undervisningen foregår på norsk med norske lærere og forelesere. Kulturakademiet har også en senterleder i hver by som legger til rette og sørger for trygge rammer rundt oppholdet.
– Det er et lavterskeltilbud for de som ønsker å reise ut og studere ute i verden. Det er som et alternativ til folkehøgskole, men der du har anledning å komme i gang med studiene og få studiepoeng, forteller rektor og grunnlegger Are Lervik.
Studiene passer for deg som kommer rett fra videregående og ønsker et utenlandsopphold før du fortsetter videre. Eller kanskje du ønsker å studere videre i utlandet, men trenger mer språkkunnskap for å kunne følge undervisningen.
Et semester gir normalt 30 studiepoeng som teller mot bachelorgraden ved norske høyskoler og universiteter. Med eksamensoppmelding ved akkreditert norsk høyskole kan du også få støtte fra Lånekassen.
Et minneverdig opphold
Kulturakademiet arrangerer også innkvartering. Studentene bor sentralt i leiligheter på fire til seks personer, med unntak av Paris, der de bor to og to i studenthus med andre internasjonale studenter. Ved å bo sammen blir de gjerne en sammensveiset gruppe som utforsker byen og kulturen sammen.
– Vi prøver alle steder å legge til rette for at de skal bli kjent med andre. Ofte skjer språkundervisning med andre internasjonale studenter, sier Lervik, som stadig møter tidligere studenter som minnes oppholdet som den beste tiden de har hatt gjennom studiene.
Undervisningen holdes sentralt: i Roma i huset der Romas skytshelgen, hellige Francesca Romana, bodde på 1400-tallet; i Barcelona i et gammelt kloster på universitetsområdet i sentrum; i Paris på en språkskole rett ved Notre Dame; og i Cambridge i selve universitetsbyen. I Berlin skjer undervisningen på språkskolen GLS, en stor campus med studenter fra hele verden.
Mer tid til å utforske
Du søker direkte til skolen via nettsidene. Søkere må ha generell studiekompetanse eller fullført videregående før studiestart.
– Vi tar imot søknader hele året, også tett opp mot studiestart, forteller rektor.
– Men det er ikke så veldig mye plass, påpeker han, derfor er det lurt å melde seg på tidlig.
Studentene får informasjon om alt det praktiske på forhånd. På programmet i filosofi, samfunn og språk har studentene også et seks ukers forprogram der de kan lese seg litt opp hjemmefra før semesterstart. Du får lese liste og oppgaver, og sender inn svar digitalt. Slik blir det mer tid til å utforske stedet og kulturen under studiene. Og siden eksamen ikke holdes før en stund etter hjemkomst, er det også tid til eksamens lesning og pugging etter at du kommer hjem.