Student i ny by: Dette øker sjansene dine for deltidsjobb

Høsten er her, og for mange betyr det studiestart i ny by. Følg disse rådene om du er på jakt etter jobb ved siden av studiene. 

Foto: iStockphoto

– Vær kreativ i bruken av nettverket ditt. Det innebærer å rådføre deg med andre studenter og ha jobbmuligheter i bakhodet når du kommer i snakk med folk, sier Solveig Finboe, regiondirektør for Midt- og Nord-Norge i Manpower.

Som innflytter i ny by er det mye som skal på plass. Om du skal ta fatt på studier, er disse for de fleste første prioritet. Det er likevel mange fordeler med å skaffe seg en jobb ved siden av studiene.

– All type erfaring er bedre enn ingen erfaring. Det er verdifullt å få en fot innenfor, og ofte utvikler jobben seg derfra. Når du senere søker første relevante jobb etter studiene, har du en viktig referanse, viser initiativ og at du kan ta på deg en forpliktelse, sier Finboe.

Opprett kontakt raskt

Regiondirektøren mener at det alltid er behov for noen som kan ta i et tak, selv i et mer presset arbeidsmarked som nå. Manpower rekrutterer for tiden til flere deltidsstillinger, innenfor områder som bank, lager, barnehage, sykehjem, servering og butikk.

– Ta kontakt med et bemanningsbyrå eller med virksomheter direkte så snart du vet hvilken by du skal til. Arbeidsgivere ønsker seg gjerne medarbeidere som kan være hos dem over tid, så det er bare en fordel om du er førsteårsstudent.

Viktig start på karrieren

Finboe peker på at du med fordel kan starte med å søke innenfor bransjer som er relevante for studiet ditt, slik som stillinger i bank hvis du studerer økonomi.

– Begynn med de relevante bransjene, men ikke begrens deg til dem hvis du ikke får napp. Hvis du er fleksibel, så viser du en holdning som er viktig uansett hva ambisjonen din er.

Når du har opprettet den første kontakten med en potensiell arbeidsgiver, har regiondirektøren følgende tips:

Vis at du er tilgjengelig:  Mange som flytter til en ny by for å studere, reiser hjem så ofte anledningen byr seg. Om du formidler at du kan jobbe også i helger og på inneklemte dager, vil det kunne gi deg et fortrinn.

Ta med oppdatert CV:  Inkluder interessene dine, frivillig arbeid og litt om hvem du er som person. Spør gjerne venner og familie om hjelp til å beskrive deg. Et bilde vil gjøre det lettere å huske deg. Bildet bør være profesjonelt.

Husk på referanser:  Om du ikke kan vise til en tidligere arbeidsgiver, kan du bruke referanser fra for eksempel verv, frivillig arbeid, idrett eller en tidligere studieveileder.

Vær profesjonell:  Ha papirene i orden, møt opp presis og hold avtaler. Ta deltidsjobben på alvor – det vil ha betydning for din videre karriere og utvikling.