Smak deg frem med kreativitet, samarbeid og bærekraft

Med Smak deg frem ønsker vi å inspirere flere til å se de spennende mulighetene og utfordringene du får med en utdannelse innen Restaurant- og matfag. Initiativet kommer fra ulike aktører i mat- og måltidsbransjen.

Tjuvholmen Sjømagasin, Furset gruppen. Foto: Tommy Andresen.

TEKST Redaksjonen

«Mange får nok høre at de har for gode karakterer til å studere matfag. Men det burde jo ikke ha noe å si. Jeg har alltid fått gode karakterer – men jeg ville gjøre noe praktisk. Jeg ville gjøre dette. Og jeg har ikke angra et sekund, sier Hedda (20), med fagbrev som sjømathandler.
Vi som bransje har et råd til deg som skal søke på videregående nå, smak deg frem! Smak på mulighetene. Smak på bærekraft, kommunikasjon, ledelse, stressmestring, kreativitet og mangfold og alle de andre mulighetene som ligger åpne for deg.
Hva du kan og hvilke egenskaper du har, er mye viktigere enn hva slags jobbtittel du får. Nettopp dette er hva vi ønsker å vise deg med Smak deg frem, der du møter unge som smaker seg frem til sin egen framtid.


– En utdannelse innen Restaurant- og matfag strekker seg lengre enn bare matlaging og god service. Du lærer om ledelse, samarbeid og praktisk problemløsning. Man får
testet både kreativitet og presisjon. Ikke bare er det mange muligheter i bransjen selv, men også en perfekt start om du velger en annen vei senere, sier Jenny Vaa Jahren (18),
kokkelærling som har valgt å gå studiespesialisering og ta fagbrev som kokk i ett løp.
Nå trengs unge og kreative krefter. Bransjen vår drives fremover av dyktige, kompetente folk med solid fagkompetanse og et bredt spekter av egenskaper. Fremtidens arbeidsliv krever store omstillinger i alle bransjer.
Starter du på Restaurant- og matfag nå, står mange ulike bedrifter klare til å ønske deg velkommen med på laget når du er ferdig med utdannelsen. For selv om koronapandemien og et generasjonsskifte har gjort det tøft for mange i mat- og måltidsbransjen, så skal vi reise seg oss igjen. Og vi skal fortsette den gode veksten vi så før pandemien kom. Men da trenger vi deg med på laget.

Håndverk med bærekraft i sentrum

Mat- og måltidsbransjen er en komplett verdikjede. Det betyr at også du kan finne din plass enten det er i matindustri, i foredling og tilberedning av mat og drikke, ved salg i butikk eller servering på personalrestauranter og spisesteder. Det er en bransje i vekst, men også en næring i endring.

Det finnes mange ulike arbeidsplasser, spennende oppstartsbedrifter
og tiltak for å sikre en bærekraftig utvikling av bransjen.
Dette er spennende og viktig arbeid, og det beste av alt er at du får være med på å finne løsningene.
Mat- og måltidsbransjen ligger i forkant når det gjelder bærekraft. Det er bra for oss alle. Bra for kloden vi alle bor på. Bra for de som produserer maten, og bra for gjestene som vet at maten de spiser er bærekraftig. Bra for kokken som vet akkurat hvor maten kommer fra, og bra for servitøren som kan fortelle historiene som gir gjestene trygghet.

Vil du smake deg frem?

– Er man sulten på å lære nye ting finnes det utallige muligheter innen matnæringen. Å jobbe som slakter er kanskje ikke det mest tradisjonelle valget – men jeg synes det er kult å gjøre noe litt annerledes. Å få innsikt og forståelse for hvor kjøttet vårt kommer fra, og hvordan det tilberedes. Jeg tror veldig mange hadde likt å jobbe med det jeg jobber med, sier Lava Aarsland (22), slakterlærling hos Nortura.

Alle fagretningene innen Restaurant- og matfag krever disiplin, presisjon og kunnskap. Det er et håndverk som må læres skikkelig og utøves korrekt. Lærerne på skolen og veilederne i bedriftene du møter, har høy kompetanse i faget og praktisk erfaring fra bransjen. Som elev får du oppleve hva som kreves, og øvd på ferdighetene som skal til for å lykkes i det virkelige arbeidslivet.
Ønsker du å se inspirerende historier fra andre unge mennesker om mulighetene du får med en spennende utdannelse innen Restaurant- og matfag? Det finner du på smakdegfrem.no.

Smakdegfrem.no er et initiativ for å vise de spennende mulighetene med Restaurant- og matfag. Bak initiativet står NHO Reiseliv, NHO Service og Handel, Sjømat Norge,
NHO Mat og Drikke, Hovedorganisasjonen Virke, Fellesforbundet, Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Norske Kokkers landsforening (NKL), Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF) og Foreningen for Opplæringskontorene i Restaurant- og Matfag (FORM). Vi ønsker oss nye dyktige medarbeidere og kolleger.
Velkommen til mat- og måltidsbransjen. _