Har du lyst å gjøre noe annerledes etter videregående, kan du studere et semester eller to i utlandet med Kulturakademiet. Det gir både faglig, kulturelt og sosialt utbytte og en unik opplevelse for livet.
Tekst Gunn Iren Kleppe
Med Kulturakademiet kan du studere universitets- og høyskolefag i Roma, Barcelona, Berlin, Cambridge eller København. Kulturakademiet tilbyr undervisning i exphil, exfac, etikk, idéhistorie og historie eller italiensk, spansk, tysk, fransk og forberedelse til TOEFL. Studietilbudet varierer litt etter studiested.
Tanken bak programmet er samspillet mellom faglig fordypning, lokal kultur og det sosiale aspektet. Senterleder og foreleser Sigrid Albert Rikheim tror studentene har stort utbytte av hvordan undervisningen er lagt opp, og at det gir dem nye perspektiver og evne til å tilegne seg kunnskap.
Undervisningen foregår sentralt, ofte i historiske lokaler, med forelesning ispedd lærerike utflukter.
– De reiser og lever tett sammen med andre. De får utforsket nye sider, ikke bare ved verden, men også seg selv. Det blir en fusjon av utenlandsopphold og folkehøyskole, forklarer senterlederen.
– Vi ser jo det fantastiske utbyttet de har av å gjøre noe som er helt annerledes.
Passer de fleste
De fleste studentene er i begynnelsen av 20-årene, men eldre studenter er også velkomne. Det forutsettes at du er ferdig med videregående eller har generell studiekompetanse.
– Dette er jo fag som er veldig relevante for alle som skal studere videre. Kanskje spesielt for de som skal ta Bachelor på universitetsnivå, men fagene er også relevante for andre typer studier. Det er et studietilbud jeg tror de aller fleste vil ha glede av, mener Rikheim.
Mange er ikke sikre på hva de vil studere, men vil gjerne komme i gang.
– Vi har også språkstudier som passer ypperlig for de som kan tenke seg å studere ved et utenlandsk universitet. Det vil være veldig aktuelt for dem, tilføyer hun.
Med unntak av språkundervisningen, foregår undervisningen på norsk.
– Det kan være betryggende for noen som reiser for første gang, påpeker Rikheim.
Skolen arrangerer innkvartering for de som ønsker det. Studentene bor veldig sentralt i kollektiv med andre studenter. Hvert studiested har en senterleder som har ansvar for studentene og holder løpende kontakt med dem, legger til rette og ser etter dem.
Studier som normalt til våren
– Folk som er interessert i å reise ut og oppleve litt nytt kan føle seg trygge på at de er innenfor et apparat som ikke bare kjenner byen, men vil ta vare på dem skulle noe skje, forsikrer Rikheim.
I hovedsak er det tre ting studentene setter mest pris på: det sosiale utbyttet og de nære vennene de får, tryggheten de får i å reise og oppholde seg i utlandet, pluss det faglige utbyttet.
Skolen hadde studenter på studiestedene da koronaviruset ganske dramatisk slo til, og fikk virkelig testet dette med å ivareta studentene, som alle kom trygt hjem. I høst har nye studentgrupper reist og bodd ute.
– Det er en studentgruppe som virkelig har fått et helt annet utbytte av det å reise. Det har gått bra. De har fått oppleve noen av Europas største byer uten alle turistene, kun befolket av de som bor der, forteller Rikheim.
Myndighetene betegner studiereiser som nødvendige reiser, og studiene arrangeres som normalt til våren, regulert også av lokale restriksjoner. Kulturakademiet har rullerende opptak, men begrenset med plasser. Og med unntak av språkstudiene, er det forprogram før utreise og eksamen ved akkreditert høyskole etter hjemkomst.