Offentlig pilotutdanning i Tromsø

Foto: Jenny K. Steffensen

Universitetet i Tromsø tilbyr den eneste offentlige sivile flyverutdanningen i Norge. Utdanningen er treårig og gir samtidig Bachelorgrad. Studiet er fullfinansiert av staten.

UTDANNING

Tekst Gunn Iren Kleppe

Konkurransen er stor for å komme inn ved University of Tromsø School of Aviation (UTSA). Opptak skjer to ganger i året og det tas inn 12 studenter om gangen. Opptaksprøvene går over flere dager. 11 av 12 fullfører.
– Vi har veldig høy gjennomføringsgrad. Det kommer selvfølgelig av en veldig streng seleksjon, forteller Seksjonsleder for luftfart, Terje Ferdinand Olsen.
– Studentene er veldig dedikerte og motiverte. Vi har uteksaminert 135 totalt, de har blitt trafikkflyvere og har Bachelorgrad samtidig. To tredjedeler har gått inn i trafikkflyving. 40 har gått til SAS.

Mens uteksaminerte piloter før måtte ha flere flytimer, går de nå direkte inn i flyselskaper. Olsen mener kvalitet og streng seleksjon har betydning. Studentene har også en fantastisk arena å trene på i nordnorsk natur og hardt klima.
– Vi føler at vi har fått det til. Selskapene ønsker våre studenter, slår han fast.

Bachelor gir flere alternativer
– Hvis de skulle få helseproblemer senere og bli satt på bakken, kan de gå inn i administrativ stilling eller andre bakkeoperative stillinger. Pluss de kan gå videre på Masterutdanning, påpeker Olsen.

Det første året består av akademiske fag ved universitetet i Tromsø mens de to siste operative årene tas i Bardufoss. Totalt får studentene cirka 220 flytimer hvorav 70 i godkjent simulator. De utdannes både til propell og jet, uavhengig av størrelse og type. Studentene går gjennom mer enn minimumskravene og har alt som skal til for å bli kaptein, unntatt erfaring.
– De kan fly over hele verden, bekrefter han.

Jenny Kristina Steffensen drømte om å bli pilot. Nå er hun student på siste året og blir ferdig i desember. Hun ønsket seg ikke 9 – 4 jobb.
– Friheten til å reise og oppleve mye og ha det fineste «kontoret» som finnes, var hennes motivasjon.

Målet er å fly for Luftambulansen, men først må hun samle opp timer og kompetanse. Hun kan godt tenke seg å fly mindre fly på korte distanser i Norge. Det hun liker aller best ved studiet er å fly.
– Jeg er glad for å kunne oppfylle drømmen i de nydelige, men også utfordrende omgivelsene her i Nord, sier hun.

Positive fremtidsutsikter
– Det er jo et krevende yrke. Og det er jo en heftig studie. Det er ganske mye man skal lære på ganske kort tid.

Nå er hun kommet dit at hun flyr soluturer.
– Å kjenne på den følelsen at jeg takler det, at jeg kan det, det er en helt utrolig følelse.

I Bardufoss er studentene samlet ved et studentinternat. Her er det godt samhold og folk er flinke til å hjelpe hverandre. Det blir gjerne mye flyprat.
– Vi har jo undervisning i helgene med flyvning. Det er ganske OK når man har såpass mye undervisning og pensum å gå gjennom på kort tid, sier Steffensen om internatlivet.

– Når jeg er ferdig med studiet, så har jeg noe mer pluss jeg har innblikk i industrien, logistikk og økonomi. Det er også noe jeg kan bygge videre på, sier hun om Bachelorgraden.

Og med et økende behov for piloter ser hun positivt på fremtidsutsiktene.