Noroff starter bachelorutdanning i Cyber Security

Foto venstre: Adobe Stock. Avbildet høyre: Lars Erik Torjussen. Foto: Rune Reinertsen

Noroff University College skal lære studenter å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring fra august 2018.

– Vi fortsetter å lytte til industrien, Abelia, IKT-Norge, og andre viktige aktører som flagger det økende behovet for IT-studieplasser, sier administrerende direktør i Noroff, Lars Erik Torjussen.
– Norge regnes som et av de mest digitaliserte landene i verden, og vår infrastruktur er i stor grad er kontrollert av digitale systemer. Dette gjør oss sårbare for cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring. Vi er derfor glade for å kunne tilby en bachelor i Cyber Security allerede fra høsten av, sier han.

Antall søkere til IT øker raskere enn studieplasser

Samordna Opptak kunne i år melde en økning i søkertall til IT-fag på 21,6 prosent.
– Vi trenger flere techhoder, sier Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT-Norge på Twitter, og viser til at det bare er 9.000 IT-studieplasser men 20.000 som ønsker å studere IT.
Også administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli, har ved flere anledninger uttrykt bekymring for at det ikke er nok IT-studieplasser i forhold til samfunnsbehovet.
Torjussen sier at Noroff – School of Technology and Digital Media kan utvide antall studieplasser ved behov.
– I tillegg til at vi lanserer denne nye utdanningen i Cyber Security, øker vi i sommer antall studieplasser på alle våre andre IT-utdanninger i Oslo, Bergen, Kristiansand og Stavanger. Cyber Security passer veldig godt inn i porteføljen vår sammen med våre bachelorgrader i digital etterforskning og Applied Data Science, sier Torjussen.
Han ser et økende behov for kompetanse innen IT-sikkerhet i Norge.
– Digital sikkerhet er nødvendig for de aller fleste bransjer og industrier. Både store og små selskaper opplever økende behov for IT-sikkerhetskompetanse. Det samme gjelder for sykehus, skoler, universiteter, departementer, forsvar, politi og etterretning, og andre offentlige instanser, sier han.

– Online-aktiviteter er ikke risikofritt

Påtroppende professor Johan Van Niekerk, forklarer hvorfor Cyber Security er et viktig tema i dag:
– Mennesker integrerer i økende grad ulike aspekter av våre digitale aktiviteter inn i våre daglige liv. I dag lærer vi online, handler online, finner underholdningen vår online, navigerer ved hjelp av elektroniske ressurser, og mye mer. Dessverre er ikke disse aktivitetene risikofritt, og de fleste er ikke i stand til å beskytte seg selv, sine familier, eller sine arbeidsplasser mot disse risikoene.
– Cyber Security hjelper oss å forstå og begrense disse risikoene, sier Van Niekerk.
Bachelor i Cyber Security blir tilgjengelig på Noroffs campus i Kristiansand og via Nettstudier, hvor alle forelesningene streames live.
Ettersom studiet er godkjent hos NOKUT blir det også godkjent for lån og stipend i Lånekassen.