Mange muligheter innen bilfag

Yrkesutdanning i bilfag gjør deg ettertraktet hos arbeidsgiverne. Her får du bruk for både hode og hender, og det passer spesielt for deg som liker motor, elektro og mekanikk.

Fra fagkonkurranse ved Yrkes NM 2018 Foto Almås Design AS
Tekst Gunn Iren Kleppe

Som bilmekaniker er du ettertraktet i markedet, men det er behov for folk innen alle bilfagene ifølge Vidar Halby Strande, fagsjef for rekruttering og kompetanse hos Norges Bilbransjeforbund (NBF).

Mange firmaer tar inn lærlinger for egen rekruttering, mens endel større verksteder fungerer som lærebedrifter og tar inn flere enn de trenger selv.

– Men har du et fagbrev i hånda får du jobb umiddelbart, forsikrer Strande.

Det er også læreplassgaranti flere steder i Norge, under forutsetning av lite fravær, god orden og beståtte fag.

– De behøver ikke toppkarakterer men de må ha en liten glød. Og de må inneha noen nødvendige personlige egenskaper, påpeker han, siden lærlingene også må kunne forholde seg til kunder.

Datamaskiner på hjul

Strande mener bilfag passer for dem som har litt teknologisk interesse og innsikt. Faget har sett en enorm utvikling, så man må være villig til å lære seg ny teknologi.

– Mye er datastyrt. Det er et helt LAN i biler nå, det er virkelig en datamaskin på hjul, påpeker han.

Men selv om elektrifiseringen er i full gang vil det fremdeles være mange diesel- og bensinkjøretøy å jobbe med i lang tid.

Etter å ha prøvd seg erfarer Strande at ungdom gjerne sier: «Jøss, dette var jo faktisk ganske vanskelig. Men jeg klarer jo det likevel». Andre er forbauset over at det er bedre enn de trodde, over hvor fine og ordentlige verkstedene er, over det hyggelige arbeidsmiljøet og alt de lærer. De føler også at de er til nytte og del av et team.

Som lærling må du også akseptere litt rutinearbeid og noe forefallende.

– Man må tenke at man er i opplæring, men man skal også være en del av et produksjonsteam. Bransjen setter høye krav til seriøsitet, understreker Strande.

Veier videre

Har du planer om å jobbe rett etter videregående, anbefaler Strande yrkesfag.

– Hvis du velger yrkesfaglig, har du mulighet til å hoppe over til allmennfag med et års påbygging etter to år, hvis du i løpet av videregående ønsker å fortsette med studier. Det er mye vanskeligere den andre veien, påpeker han.

Med fagbrev i bilfag er det ofte gode karrieremuligheter innenfor de kjente merkeverkstedene. Eller om du ønsker videre utdanning senere kan du ta Mesterbrev eller gå videre på teknisk fagskole, høyskole eller universitet.

Jenter ønskes hjertelig velkommen i bilbransjen; foreløpig utgjør de bare 3-5 % totalt.

– Men vi ser veldig oppgang i reservedelsfaget, det er nesten overtatt av jenter, der er det nesten 70 %. Og det har vært en stor økning av jenter i billakkfaget, rapporterer Strande.

Bilfag Roadshow

For å booste rekrutteringen har NBF i samarbeid med Bilimportørenes Landsforening (BIL) og Autobransjens Leverandørforening (ABL) introdusert et «Bilfag Roadshow» hvor de tar med en lastebil ut til skolene. Her kan elevene delta i mange aktiviteter, inkludert lakkeringssimulator og VR-briller der de kan «mekke» virtuelt, og andre mekaniske og elektroniske oppgaver.

– Elever må kunne ta–se–og føle på. Det vil gi dem en positiv opplevelse, understreker Strande, og det har vist seg veldig populært.

Roadshowet var i full gang i januar og februar 2020 men det ble stans i mars på grunn av korona. Siden har de måttet avlyse flere ganger. De er allerede fullbooket for januar og februar, så de håper smittesituasjonen på nyåret tillater et besøk.

 

Vidar Halby Strande fagsjef for rekruttering og
kompetanse hos Norges Bilbransjeforbund (NBF).