MANGE MULIGHETER INNEN BILFAG

Bertel O. Steen konsernet tar inn lærlinger i alle bilfag. Lærlingene deres trives på arbeidsplassen og ser lyst på fremtiden i bransjen. Deres over 160 lærlinger blir godt tatt vare på, og etter bestått fagprøve har de mange muligheter.

TEKST Gunn Iren Kleppe

Lærling – personbil

Mia Alexandra Hedegaard Frey (18) er lærling i personbil hos Bertel O. Steen Lørenskog AS.

– Jeg har alltid hatt lyst å skru bil og fikse ting, forteller hun.

– Pappaen min drev mye med dragrace biler før – ikke så mye nå – men han og mamma hjelper meg hvis jeg trenger hjelp med mine prosjekter (biler). Kjæresten min jobber også på verksted, så det passer meg fint.

– Hvordan ser du på fremtidsmulighetene?

– Jeg ser veldig lyst på det. Det er mange veier som er åpne, svarer Frey, som har lyst å gå videre på lakk og karosseri etter at hun er ferdig med lette kjøretøy.

– Jeg synes det er veldig lærerikt å jobbe der, sier hun om Bertel O. Steen, hvor hun blant annet har lært om elbiler.

– Jeg tenkte det var en kjempestor mulighet, fordi Bertel O. Steen er jo kjempestort, og det er masse folk og jeg følte at der kunne jeg lære mye.

– Hvorfor yrkesutdanning?

 – Jeg liker å være aktiv, jeg liker å jobbe med hele kroppen når jeg jobber. Og jeg liker å bruke hodet, sier Frey.

– Hva liker du best ved arbeidsdagen?

– At du blir satt med noen og så kan du være med på dagen deres. Og du blir på en måte kastet rett ut i arbeidslivet, som jeg synes er litt spennende for da får du liksom hele pakka med en gang, svarer Frey som liker å få være med på mye forskjellig.

– Så jeg synes det er veldig artig.

Lærling – tunge kjøretøy

Magnus H. Aarland (19) er lærling i tunge kjøretøy hos Bertel O. Steen Lastebil og Buss AS, Rogaland. Selv synes han det er mye kjekkere med tungbil enn personbil, og har tro på bedre kompetanse og flere jobbmuligheter med tungbil-fagbrev.

– Markedet ser jo egentlig ganske bra ut, sier lærlingen, som føler det er en sikker arbeidsplass.

– Så vil jeg selvfølgelig utvide kompetansen min da, hvis det er mulig, sier Aarland, som har lyst å lære mye forskjellig og liker at det er noe nytt hele tiden.

– Hva er ditt råd til ungdom som ikke har bestemt seg?

– Enkelt og greit, søk tungbil, oppfordrer han.

– Det er så mye tekniske systemer som du kan lære så mye om. Så lenge du har teknisk interesse og litt praktiske egenskaper, så tror jeg du kommer veldig langt, sier han, så lenge du viser at du vil.

Selv fikk Aarland tilbud om læreplass i utplasseringsuken.

– Jeg syntes det virket interessant og hadde lyst å utforske det mer. Så trivdes jeg veldig godt og.

Han føler seg godt tatt imot på læreplassen, og er det noe han lurer på er det bare å spørre. Han syns de er veldig flinke til å vise og veilede og å spørre hvordan det går.

– Jeg har i alle fall lyst å fortsette her etter læretiden.

Mange muligheter

Kim Bonde er leder for Opplæringsringen i Bertel O. Steen Detalj. Selskapet har 37 forhandlere med verksteder over hele landet og tilbyr læreplasser innenfor lette kjøretøy, lakk & karosseri, hjulutrustning, delefag, påbygg og salg & service. I tillegg har Bertel O. Steen Lastebil og Buss AS 18 tungbilverksteder over hele landet som også tilbyr læreplasser innen tunge kjøretøy, delefag og påbygg.

Selskapet benytter seg mest mulig av utplasseringsordningen i videregående. Da får de anledning å se hva slags holdninger elevene har, hvordan de jobber og hvilken vekst de har, før de tilbyr lærlingekontrakt.

Lærlingene deres får en læremester de følger i arbeidsdagen og blir fulgt opp både på fagutvikling og hvordan de har det.

– Vi har et eget servicesenter hvor vi kurser våre egne lærlinger og mekanikere på våre merker, hvor de blir sertifisert i hver eneste arbeidsform som de skal gjøre, forteller Bonde, inkludert elbil-sertifisering.

– Vi ønsker å ta vare på lærlingene fra start til fagprøven. Og når de er ferdig med fagprøven, føler vi at det er bare en start innenfor vår bransje og vår bedrift, hvor de har veldig mange muligheter, understreker han.

Her kan de utvikle seg videre, og mange daglige ledere har faktisk startet som bilmekaniker, billakkerer eller bilselger. Og med et stort nettverk er det jobbmuligheter i hele landet.

– Vi trenger alle typer lærlinger. Og det vi er ute etter er de beste holdningene. Så lenge man bryr seg og er interessert, er vi veldig interesserte i en lærling, avslutter Bonde.

 

Om Bertel O. Steen

Bertel O. Steen konsernet har over 2900 ansatte. Selskapet importerer og selger merkevarer som Mercedes-Benz, Peugeot, Kia, Opel, Citroën, Jeep, Alfa Romeo, Setra, Smart, DS, Fiat, og Fuso.

Vekstedkjeden Snap Drive med sine 27 verksteder over hele landet er også en del av Bertel O. Steen konsernet som satser på lærlinger.