Om du er en kreativ problemløser og en fingerferdig praktiker, kan blikkenslageryrket være noe for deg.
Tekst Rita Tvede Bartolomei
– Vi trenger både teoretikere og praktikere, de kreative og de nevenyttige til faget. En blikkenslager må kunne tenke ut egne løsninger på problemstillinger. Derfor er kreativitet og praktiske evner gode egenskaper å ha. Dessuten må man så klart like å jobbe med hendene, og å jobbe ute. Det meste av blikkenslagerarbeid på tak og fasade foregår ute, selv om man produserer de fleste bestanddelene inne på verksted, forklarer Ane Dyrnes, daglig leder for Ventilasjons- og blikkenslagerbedriftenes Landsforbund.
Slik jobber blikkenslageren
Arbeidsoppgavene til en blikkenslager er blant annet å montere plater på tak og fasader til bygninger (taktekking), reparere lekkasjer i tak og bygninger, montere stiger på private bygninger, lage og montere nedløpssystemer, produsere og montere ventilasjonsanlegg. Men også service og reparasjoner.
– En blikkenslager som skal lage et pipebeslag, må dra på befaring, ta mål, produsere beslaget på verksted. Deretter må blikkenslageren dra tilbake på byggeplassen og montere og tilpasse beslaget. På en større byggeplass kan det være en helt annen type jobb – som å montere ventilasjonskanaler i et stort næringsbygg, sier Ane Dyrnes.
Hun beskriver jobben som variert, og arbeidet er avhengig av hva slags bedrifter man er ansatt i.
– Små bedrifter jobber ofte med mye forskjellig, mens det i større foretak er mer spesialiserte oppgaver, sier Dyrnes.
Klimaendringer og et våtere klima, gir nå andre utfordringer til blikkenslagerfaget. Vann kan gjøre enorme skader på et bygg.
– Det stilles større krav til at byggene er tette og at vannet holdes ute. Faktisk er det en av blikkenslagernes absolutt viktigste oppgaver: Å holde vannet ute. Energieffektive ventilasjonsanlegg, og kompetanse på ventilasjonssystemer blir også viktigere og viktigere. For eksempel krever nye forskrifter balansert ventilasjon i alle nybygg, sier hun.
Trenger flere blikkenslagere
Å få arbeid som blikkenslager skal ikke være vanskelig i Norge i dag, forteller Ane Dyrnes. For det er mangel på blikkenslagere.
Ane Dyrnes sier det er gode muligheter for videreutdanning for blikkenslagere, via mesterutdanningen og fagskolen, men også via ingeniørstudiet.
– Medlemsbedriftene våre etterspør kompetanse, og det stilles stadig strengere krav til å bruke faglært arbeidskraft i markedet. Hvor enkelt det er å få lærlingplass varierer i landet, men for dem som tar jobben på alvor, så vil det alltid være svært gode muligheter, sier hun.
Den digitale utviklingen med flere avanserte maskiner, gjør jobben enklere for blikkenslagere.
– Nå har vi blant annet plasmaskjærere, der man plotter inn på tastatur hvordan en metallplate skal bli seende ut. Men likevel så må blikkenslageren foreta finjusteringene i etterkant. Det er fortsatt mye igjen av håndverkdelen i faget. Mange arbeidsoppgaver krever spesialløsninger og fingerferdigheter. Det tror jeg mange synes er spennende, sier Ane Dyrnes.
Mindre fysisk tungt
Yrket har blitt mindre fysisk tungt enn tidligere, og det er en fordel når flere jenter skal rekrutteres til blikkenslagerfaget. For det er fortsatt kun rundt 2 prosent jenter blant blikkenslagerlærlingene i Norge.
– Den nye maskinparken gjør at man ikke trenger den samme fysiske styrken som tidligere. Blikkenslagere tar i bruk heiser og kuttere mer. 5 av 35 lærlinger i Trondheim er jenter. Flere steder i landet sliter vi med å rekruttere jenter til faget, noe vi håper vil bedre seg i nær fremtid, sier Dyrnes.