Ingen begrensninger i rørleggerfaget

Are Skaar Nielsen. Foto: Rørentreprenørene Norge

Rørleggerfaget er et bredt fagfelt med stor variasjon i arbeidsoppgaver. Lønnen er blant de beste innen håndverksfagene og det finnes mange videreutviklingsmuligheter for dem som ønsker det.

UTDANNING // KARRIERE OG YRKESVALG

Tekst Gunn Iren Kleppe

Vi har behov for mellom 500 – 550 nye rørleggere hvert år til bransjen, opplyser Are Skaar Nielsen, fagsjef i sanitærteknikk, utdanning og rekruttering hos bransjeforeningen Rørentreprenørene Norge.

Rørfaget er tredje-størst i byggenæringen og med svennebrev har man utrolig mange muligheter. Man kan bli bas og få en lederrolle. Ønsker man påfyll, kan man for eksempel ta Mesterbrev, teknisk fagskole eller bli sivilingeniør.
– Det er ingen begrensing for hva man kan gjøre videre, slår han fast.

Fagarbeidere er også ettertraktet i salgsroller, og driftspersonell i større bygg har gjerne rørlegger- eller andre tekniske fag i bunn.

Utdanningen
Utdanningen tar 4-1/2 år. Et standard utdanningsløp er 2 år på skolen og 2-1/2 år i bedrift som lærling. Et alternativ er et år på skolen fulgt av 3-1/2 år i bedrift kombinert med en dag skole i uken. Andre går inn på vekslingsløp der man inngår lærekontrakt allerede første halvår. Her går man på skolen i to uker, jobber i to måneder, og så videre.

Man kan også kombinere yrkesfagutdanning med generell studiekompetanse. Det er et hardere løp (YSK), men fullt mulig. Fra skoleåret 2019-20 er det dessuten håp om eget rørfag i VG2.
– Da blir utdanningen enda bedre, håper vi. Det blir mer tid for opplæring i rørfag, sier Nielsen.

Bransjen har 13 opplæringskontorer rundt om i landet. De er ofte best egnet til å anbefale hva som er best for den enkelte. Nielsen anbefaler også foreldre å sette seg inn i hva yrkesfag innebærer.
– Når man går fra å være elev til å bli lærling får man også lønn. Det er ikke mange med yrkesfag i bunn som har studiegjeld, påpeker han.

Ser man livsløpet under ett, tjener gjerne håndverkere mer enn ingeniører de første 20 årene.
– Det er relativt godt betalt. Det er en av de bedre yrkesfaglønnene.

Hva man kan vente seg
Faget dekker alt fra våtrom til kjøling, varmepumper, gasser og energisentraler. Det skjer også mye digitalisering i bransjen, spesielt ved større oppdrag.
– Faget er voldsomt stort og begynner å bli ganske teknisk, bekrefter Nielsen.

Arbeidsoppgavene kommer an på typen bedrift. Noen jobber helst hjemme hos folk, andre spesialiserer seg mens større bedrifter ofte jobber på store bygg og anlegg.
– Ungdom som velger rørfag kan forvente å få en flott utdanning med mange og gode fremtidsutsikter. De kan forvente å få lønn under utdanning, de kan forvente mange forskjellige arbeidsoppgaver, de kan forvente å møte masse forskjellige mennesker, både håndverkere og kunder, og de kan forvente seg å måtte løse en del tekniske problemer for folk.

Kloke hoder er velkomne. Det er også viktig at de kommer seg opp om morgenen.
– Vi ønsker folk som er interessert og motivert for å lære. De må være kreative og de kan forvente seg en hverdag som ikke er lik hver dag. Det er mange rørleggere som gleder seg til å gå på jobb fordi det er forskjell fra dag til dag, avslutter han.