Gjør mer enn å male

Med et svennebrev som maler, får du gjort mye mer enn å bare male. Det er et kreativt og selvstendig yrke, med stor variasjon i arbeidet.

UTDANNING // KARRIERE OG YRKESVALG

Tekst Rita Tvede Bartolomei

Mange er ikke klar over hvor variert yrket egentlig er. For den som har et svennebrev som maler jobber med alle overflater; innvendig og utvendig. Både med nybygg og med gamle bygg. Det å være med på restaureringsarbeid i en historisk bygning, vil alltid være noe helt annet enn å være med på en malejobb i et nybygg. Dessuten er det en sosial og fysisk jobb, med mye selvstendig og kreativt arbeid, sier Kari Wilsgård, som er kompetanse- og utviklingssjef i Maler- og byggtapetsermesternes Landsforbund (MLF).

Maler, legger gulv og flislegger
Tapetsering og gulvlegging er del av utdannelsen innen overflateteknikk.
– Gulv av linoleum, vinyl og gummi er det malerne som legger. Teppelegging er en malerjobb, og det blir mer populært. I tillegg er det stadig flere malere som legger fliser i boliger, sier Wilsgård.

Pensel og rulle er fortsatt de mest utbredte verktøyene for en maler, men det brukes også mye sprøyter – spesielt ved maling i moderne boliger. Materialbruken begrenser seg aldri kun til maling.
– Sparkel er faktisk det materialet vi bruker mest. Dessuten bruker vi mye sprøyter. I tillegg tar malere i bruk sveiseapparater til å skjøte sammen gulv med, sier hun.

Bazookaer og roboter
Visste du forresten at malere faktisk benytter seg av et verktøy, som til forveksling kan høres ut som et våpen?
– Bazooka kalles verktøyet vi bruker til å legge på strips og skjøter mellom to gipsplater. Men det ligner altså ikke på det mange forbinder med våpenet, sier hun.

Robotiseringen og digitaliseringen har også så smått entret malerfaget.
– Vi regner med at arbeidet vil utføres på en helt annen måte om få år til. Allerede nå så har det så smått begynt å eksperimenteres med droner til malerjobber, sier Kari Wilsgård.

Men robotiseringen vil aldri erstatte menneskelig fagkompetanse, mener Wilsgård. Hun sier det er positivt at roboter vil kunne utføre arbeid som er for fysisk belastende; slik som maling av tak.
– Uansett hvordan man påfører malingen, eller hvordan man beskytter overflaten, så trenger man en person med fagkompetanse, sier hun.

Passer godt for kvinner
På lik linje med andre byggfag, har også malerfaget vært mannsdominert. Men Kari Wilsgård sier det er yrke som egner seg godt for kvinner.
– Sansen for detaljer og kreativt arbeid, vil nok appellere til kvinner. Det er mye pirkearbeid i overflateteknikk-faget – spesielt på restaureringsarbeid. Faget dreier seg mye om farger og estetikk. At vi nå faktisk får flere kvinner inn i yrket er fint å se, sier hun.

Under norgesmesterskap i malerfaget i oktober, var det en jente som vant: Heidi Domaas fra Ålesund. Hun skal videre til nordisk mesterskap.

Velger man malerfaget, lover bransjen garantert læreplass, så lenge man er motivert og har mulighet til å flytte på seg.
– Malermesterbedriftene vi representerer, det er rundt 300 bedrifter, har uttrykt et sterkt behov etter lærlinger. Selv om det har vært mye konkurranse fra utenlandsk arbeidskraft på vårt arbeidsområde, er fagbrev fra Norge et kvalitetsstempel som er verdifullt, forteller Wilsgård.

Kari Wilsgård