Gir smart undervisning til privatister


KOLON Privatistskole ble startet opp av fire engasjerte kvinner som ville skape personlig og smart undervisning for privatister. Skolen er den eneste privatistskolen i Norge som live-streamer all undervisning. 

UTDANNING

Tekst Rita Tvede Bartolomei

– Livet som privatist kan være intenst og ensomt. Våre markedsundersøkelser viste et behov for tett oppfølging både for dem som ønsket høy måloppnåelse, og for dem som ønsket å bestå. Alle lærerne ved KOLON kartlegger privatistens ønske om måloppnåelse. Undervisningstilbudet blir da tilrettelagt til den enkeltes forkunnskaper, sier daglig leder Ann Kristin Svartefoss.

LIVE-STREAMER ALT
KOLON åpnet dørene i Bergen i 2016 av Marianne Wedholm, Christine Steira, Ina Rognaldsen og Ann Kristin Svartefoss. Hver eneste undervisningstime blir live-streamet, og 96 prosent av deres privatister benytter seg av dette tilbudet.
– Vi er den eneste privatistskolen i Norge som live-streamer all undervisning. Det er et godt hjelpemiddel for repetisjon frem til eksamen, eller for de som gjør selvstudier, sier hun.

Privatistskolen har 500 kursplasser, med elever i alderen 19 til 25 år. Men KOLON har også noen privatister i 40-årene, som ønsker en ny utdannelse.

– Karakterkravene på studier har økt, og det gjør at stadig flere må forbedre karakterene sine fra videregående skole. Her er vi et supplement til det offentlige systemet. I nær fremtid ønsker vi å lansere vår egen undervisningsmetode for matematikkfagene. Vi ser ofte at mange sliter med mattekunnskapene. Dette er grunnen til at vi brenner sterkt for å få en metode som kartlegger og tetter kunnskaps-hull i dette faget, forteller Ann Kristin Svartefoss.

BRUKER TID PÅ RÅDGIVNING
Hun sier KOLON som privatistskole ofte er heldige med å få ekstremt motiverte privatiser. Men som også har sine opp- og nedturer.

– Vi bruker derfor mye tid på gratis rådgivning og kartleggingstester – enten det er for egne privatister eller de som vurderer å ta opp fag. Det er viktig at vi heier på dem, og at vi hjelper dem med å heie på seg selv, sier Svartefoss.

Snart lanserer KOLON en personlig nettundervisningsløsning, som skal kombinere gruppeundervisning med en-til-en-undervisning.

Målet er å skape en optimal løsning: Der man finner privatistens behov og tilpasser oppbygging av kurset til den enkelte. Dette gjøres ved å kartlegge om studenten trenger repetisjon av tidligere pensum, skrivetrening, muntlig eksamenstrening, oppgavejobbing, en-til-en-undervisning også videre, sier hun.