Det er mange ungdommer om dagen som går og lurer på hva de skal gjøre. Hvilke retning skal de ta i livet og hvor vil behovet for arbeidskraft ikke minke med tiden? Med teknologiens fremmarsj er det område som lenge har vært populært og vil nok opprettholde behovet framover i tid, nemlig IT og digitalisering. En som studerer dette, er Martin Schaller Tunby og han studerer ved Høgskolen i Molde.
TEKST Jan Helge Lillevik
– Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med teknologi og derfor valgte jeg IT og digitalisering som studie. Grunnen til at jeg valgte Høgskolen i Molde som studiested er jo fordi de er veldig flinke til å legge opp for fleksibilitet. Om jeg ikke har mulighet til å møte opp på en forelesning, så kan jeg alltids se den på nettet via studieportalen. Jeg ville også komme meg litt bort ifra Oslo-området og Molde er jo en veldig fin by, forteller Tunby.
– Det som er så bra med IT og digitalisering er jo de karrieremulighetene man har etter studiene. Jeg skal for eksempel bli IT-konsulent, men jeg har snakket med mange som allerede har gått linja jeg går og noen av dem jobber med cybersikkerhet i Forsvaret, andre er programmere i forskjellige prosesser for firmaer, så det er veldig mange muligheter når du er ferdig her.
– Grunnen til at studiet ble etablert for tre år siden var jo fordi bedrifter i Møre og Romsdal trengte folk med IT-kompetanse og det førte til at skolen etablerte dett. Rett og slett fordi det var en stor etterspørsel.
Studiehverdagen
Hverdagen er veldig viktig for de fleste, men det er viktig for studenter å vite hva de går til. Hvor fleksibelt er fagopplegget, hvordan er kursplanen, og så videre. Mange spørsmål som man gjerne skal ha svar på.
– Jeg trives veldig godt med studiet, hovedsakelig fordi det ikke bare er programmering. Man lærer litt om hvordan man kan effektivisere bedrifter gjennom digitalisering. Man må ta visse fag for å få godkjent bacheloren, men det er helt valgfritt på andre fag over hele skolen, forklarer Tunby.
– Studieforløpet mitt startet med basisprogrammering, slik at man lærer det grunnleggende i et programmeringsspråk. I tillegg hadde vi teknologiforståelse som et fag, noe som gir kunnskap om det grunnleggende. Så hadde vi selvfølgelig de vanlige IT-fagene som webutvikling, databaser og cybersikkerhet.
– Digitale løsninger er jo noe som flere skoler har måtte bli flinkere på etter korona, men Molde var flinke på dette også før. Det er mange som jobber på siden av å studere, så derfor er det utrolig fint at skolen er så dyktig på akkurat det å kunne følge forelesninger og ta skolearbeid på kveldstid.
Fremtidens utfordringer
Informasjonsteknologi er noe de fleste må forholde seg til i hverdagen og det kommer til å bare bli mer og mer, men hva synes de som studerer det er spennende?
– Det som er veldig kult på vår studie er at vi har et fag som går inn på det med blockchain-teknologi, det vil si den teknologien som blant annet NFT og kryptovaluta er bygd på. Vi lærer mye om hvor bra den teknologien kan være om man bruker den riktig. Dette er en teknologi som gjør det veldig vanskelig å gjøre feil eller jukse, for feil gjør at teknologien ikke vil fungere.
– Blockchain har selvfølgelig sine utfordringer, men det er også utrolig mye spennende som den kan brukes til. Blant annet i matindustrien vil det da mulig å spore hvor maten kommer fra uten at man kan jukse det til. Det vil bli helt transparent for forbrukeren og mye lettere for eksempel å kjøpe etiske produkter, avslutter Tunby.