Følger drømmen, ikke strømmen: blir frisør

Stine Vaaland stortrives som frisørlærling og finner det både inspirerende, utviklende og utfordrende. Hun valgte Norsk Frisørskole på grunn av jobbgarantien og Nikita-kjeden fordi de satser på lærlinger.

Stine Vaaland. Foto: Nikita

 

Tekst Gunn Iren Kleppe

Stine Vaaland er frisørlærling på siste året hos Nikita og skal ta svenneprøven i august 2019.
Hår har vært hobbyen hennes helt siden hun var liten. Men etter hvert som hun vokste opp, ble hun veldig usikker. Hun følte det var mye press på at «alle» skulle ta høyskole, og begynte å studere.
– Det var jo trenden. Men jeg kjente at det var feil, sier hun, og droppet ut etter et halvt år.
– Jeg ville følge drømmen, ikke strømmen, forklarer hun.
Hun kjenner seg godt igjen i arbeidslivsundersøkelsens resultater som sier frisører er de mest lykkelige på jobb.
– Jeg jobber med en fantastisk gjeng som vil meg bare det beste.
Hun får mye gode tilbakemeldinger fra dem hun har rundt seg og det gir henne energi å være sosial på jobb.
– Det er en glede, bekrefter hun.
Selv har hun jobbet siden hun var 13 i forskjellige jobber og miljøer. Hun har tro på at et godt arbeidsmiljø har alt å si. Derfor var det viktig for henne å velge et arbeidssted med godt miljø, spesielt siden hun har tenkt å holde på med dette hele livet.
– Fremover ser at jeg har fortsatt lyst å være i Nikita. Det er veldig mye gode muligheter i kjeden og veldig mye flinke folk, sier Vaaland som har lyst å lære seg alt hun kan.

Blir utfordret hver dag

– Her må du jobbe med deg selv, du får virkelig praktisert det du kan, forteller Vaaland.
Valgene du tar har stor betydning for kundens utseende. Og du får utviklet deg i å jobbe med mennesker, å opptre profesjonelt og å lære deg å bli serviceinnstilt.
– Det utfordrer meg på mange forskjellige områder, sier hun.
Hun hadde hørt at som lærling måtte man gjerne vaske hår i et halvt år, så klippe dukker i et halvt år og fungere nærmest som en tjener for frisøren. Selv ville hun bare komme seg ut og få klippe.
– Jeg fikk tips at hos Nikita, der satser de på lærlinger, sier hun.
Vaaland begynte som assistent hos Nikita allerede et halvt år før hun begynte på frisørskolen. Og hun har fått jobbe med kunder i læretiden.
– Jeg fikk begynne rett på det. Du skal få begynne å jobbe, sa de. Vi skal gjøre det vi kan for at du skal bli best. De vil virkelig at du skal bli den beste frisøren [du kan bli]. Jeg har blitt kastet ut i det, jeg får lære det jeg kan lære. Jeg har masse modeller og får øve på det jeg trenger å øve på.
Og med modeller mener hun kunder, ikke dukkehoder.

Forberedelse til svenneprøven

Selv valgte Vaaland Norsk Frisørskole som har jobbgaranti og er knyttet til Nikita. Hun hadde også hørt at skolen hadde en veldig flink og jordnær lærer.
– Hun er helt fantastisk. Hun ville få alle gjennom, hun var sykt dyktig, understreker hun.
Miljøet på skolen var kjempebra. Elevene ble en veldig sammensveiset gjeng som også møttes etter skoletid og gikk ut for å spise sammen.
På skolen gikk de fem måneder før det var rett ut i lære.
– Det beste var at vi fikk lære så mye på kort tid. Vi hadde på en måte to år på fem måneder. Det var veldig greit og effektivt.
For å ta svenneprøven må man ha noen VG1 og VG2 fag. Disse fagene tok Vaaland i læretiden ved å gå på skolen to ganger i uken i løpet av et år.
I læretiden jobbes det også mye med lærepermen, som har mange oppgaver de går gjennom. Nikitas opplæringskontor arrangerer også workshops et-par ganger i måneden hvor lærlingene får testet seg. Hun synes det er lagt opp til god og tett oppfølging, og har de spørsmål, får de hjelp.

Får mye inspirasjon

Foreløpig liker hun å være «den minste» i salongen og synes det gir trygghet å ha erfarne frisører rundt seg.
– De har så mye å vise og lære. Jeg får veldig mye inspirasjon av de rundt meg, sier Vaaland.
– Nikita generelt er en utrolig bra kjede med utrolig mye dyktige folk, folk som hører på deg og vil deg det beste.
Vaaland synes det er som en stor familie som samarbeider på kryss og tvers. Hun kan for eksempel ta en telefon til Nikita i Oslo og spørre om hun kan få komme dit og jobbe en helg. Og det at kjeden har salonger over hele landet, i Sverige og nå også i USA, gir ekstra jobbtrygghet. Ønsker du å flytte, finnes det gjerne muligheter dit du skal.
– Det er jobbmuligheter der for deg, Det er det som er så vanvittig greit.
– Du må absolutt gjøre det. Det er så verdt det, oppmuntrer hun andre som vurderer frisørutdanning.
Vaaland mener yrket passer for absolutt alle, selv om du er innesluttet og sky. Man kan lære å åpne seg gjennom jobben.
– Det utfordrer deg å bli en bedre versjon av deg selv. Og du blir veldig godt tatt imot, så lenge du gjør kundene fornøyd, avslutter hun.

 

Stine Vaaland. Foto: Nikita