Flere kokker og servitører til en reiselivsnæring i vekst

Foto: Tommy Andresen

Som kokk eller servitør får du en sosial og variert arbeidsdag. Jobbmulighetene er mange både i Norge og utenlands.

UTDANNING // KARRIERE OG YRKESVALG

Tekst Rita Tvede Bartolomei

– Kokke- og servitøryrket passer for aktive personer. Begge faggrupper får direkte respons fra kundene, og passer for utadvendte personer. Fremtiden skriker etter faglært arbeidskraft. Vi trenger folk som kan ledelse, økonomi, markedsføring, digitale verktøy og ikke minst – de som elsker å skape gode opplevelser for andre, sier Hilde Veum, kommunikasjonsrådgiver i NHO Reiseliv.

FLERE TURISTER TIL NORGE
I fjor søkte 100 unge seg til servitørfagbrev, mens tallet var 600 for kokkefagbrev i Norge.
– Antall søkere til servitørfaget har vært stabilt i flere år, mens vi ser at flere søker seg til kokkefaget nå enn tidligere, sier hun.
Veum sier reiselivsnæringen er den næringen som hadde størst sysselsettingsvekst av alle næringer i Norge i 2016 – på 3, 3 prosent – og øker fortsatt. Da behøves flere faglærte servitører og kokker.
– Norge trenger flere kokker som kan ta vare på den norske matkulturen. Dessuten behøves servitører som virkelig kan faget: Det sikrer kvalitet og god service. Det er helt klart et konkurransefortrinn for en bedrift å ha faglærte med på laget, sier Veum.

FAGLÆRTE ER ET KONKURRANSEFORTRINN
Mange forbinder servitøryrket med ufaglærte, men Veum sier faglærte servitører innehar dyrebar kompetanse.
– De faglærte servitørene får jobb på Norges beste restauranter og hoteller. Vin- og matkunnskap er del av utdannelsen, og de får også kurs og opplæring i kundebehandling og oppsett av menyer, sier hun.

Hilde Veum i NHO sier kokk- og servitørfagene gir mange karrieremuligheter.
– Man kan for eksempel bli restaurantsjef eller hotelldirektør med kokk- eller servitørfaglig bakgrunn, og man kan drive egen restaurant. Både kokk- og servitørfaget trenger praktikerne og teoretikerne, og de som starter egen business kan tjene gode penger. Jobbmulighetene finnes både i Norge og utlandet, sier hun.

SOSIALT OG GØYALT
Hilde Veum sier at Christian André Pettersen, som ble Årets Kokk i 2017 i Bocuse d’Or Norge, har beskrevet det å lage mat som å være del av en familie nummer to.
– Å være kokk er sosialt og gøy, selv om mange tenker at det er en jobb der man arbeider isolert fra andre på et kjøkken. Dette er langt fra sannheten. Som servitør får man varierte arbeidsdager med mye tempo, og man får møte nye mennesker hele tiden, sier Veum.
Selv om kokk- og servitørfagene ikke kan skilte med de høyeste lønningene, så er de personlige utviklingsmulighetene store.
Unge legger mest vekt på personlig utvikling, trygghet og et godt arbeidsmiljø når de skal velge yrkesvei, og da er høy lønn lengre ned på prioriteringslisten. Dette viste ungdomsundersøkelsen til Opinion i 2017, sier hun.