‘- Fagskoleutdanningen ga meg ny jobb

Tonje Sivesindtajet (44), teamkoordinator, Kongsberg Automotive Raufoss

– Jeg har fagbrev som verktøymaker, og i 2000 begynte jeg å jobbe som operatør hos Kongsberg Automotive på Raufoss. Jeg har hatt ulike arbeidsoppgaver, bl.a. har jeg jobbet mye med kvalitet og oppmåling. Samtidig hadde jeg lyst til å jobbe mer med prosess og tilrettelegging – og da ble valget om å begynne på fagskole enkelt. Særlig fordi den nye linjen «Plast og kompositt» dukket opp.
Høsten 2016 begynte jeg derfor på Fagskolen Innlandet, som nettstudent. Jeg vil være ferdig utdannet våren 2020, men utdanningen på fagskolen har allerede skaffet meg en ny jobb som teamkoordinator. Det er en veldig fin jobb! Ingen dag er lik den neste. Jeg har ansvar for kvaliteten i avdelingen, det handler bl.a. om LEAN og veiledning av operatører. Til tider kan det være litt armer og bein, men å løse oppgaver og problemer er både interessant og lærerikt. Innholdet i jobben er også relevant for studiene på fagskolen, jobb og studier utfyller hverandre.
Jeg har full jobb mens jeg studerer. Om det er strevsomt? Det tar jo en del av fritiden. Jeg er gift og har to tenåringer i huset, så det er lurt å være enige om satsingen. Men hvis man er strukturert, er det fullt mulig å kombinere. Vi har seks samlinger på fagskolen i året, hver på tre dager. Resten er selvstudium og skype-undervisning. Vi som går på «Plast og kompositt» har mye felles undervisning med maskindrift-linjen, og flere av oss har et fast møte hver uke. Vi bor i nærheten av skolen, og vi har kjempenytte av hverandre og våre ulike bakgrunner. Jeg har vært veldig heldig!

 

– Fant det jeg ville drive med
Fredrik Myrsveen (24), BIM-tekniker/DAK-operatør, JAF Arkitektkontor Gjøvik

– Jeg tok svennebrev som tømrer i 2014, og jobbet som tømrer på Skreia et års tid. Men en gammel håndballskade i skulderen stanset meg, jeg måtte slutte og finne på noe annet. Det var bittert, og jeg visste ikke hva jeg skulle finne på. Men noen kamerater begynte på Fagskolen Innlandet, så da fant jeg ut at jeg også skulle prøve det. Høsten 2015 fikk jeg begynne på linjen Bygg og treteknikk, halvannen måned etter de andre.
Jeg hadde tidligere vært litt skolelei, og jeg hadde ikke sett for meg flere år på skolebenken. Men på fagskolen gikk det veldig greit. Det var så mye reell og nyttig læring, altså prosjektarbeider som handlet om det virkelige liv. Kontakten med lokale bedrifter var tett, vi hadde seminarer etc. med dem, og vi kunne spørre om hjelp når vi trengte det.
Jeg hadde tenkt å søke jobb etter studiet, men det siste halvåret på fagskolen snakket lærerne mye om BIM (Building Information Modeling), de ønsket å starte en ny linje på Gjøvik. Det var en guds lykke at linjen tilslutt ble NOKUT-godkjent! For meg ble året på BIM-studiet det aller beste på fagskolen. Det var veldig spennende, virkelig interessant. Og jeg fant ut at det var dette jeg ville drive med. Det siste halvåret fikk vi mulighet til å søke praksisplass i to uker, så jeg tok kontakt med et arkitektkontor. Da praksisen var over, fikk jeg tilbud om jobb. Og her er jeg nå, jeg begynte sommeren 2018. Arbeidsoppgavene er mange, jeg har veldig mye å gjøre. Jeg har det kjempefint, helt gull, faktisk!