For mange kan kanskje en utdannelse i utlandet friste, eller kanskje et
eventyr med smakebiter av studielivet før du bestemmer deg for hva
du vil studere. Det er noe spesielt med å studere i utlandet og flere unge
lar seg friste av det. Sigrid Albert Rikheim, foreleser og senterleder for
Kulturakademiet, forteller hva de kan tilby dem som vurderer en slik
opplevelse.
TEKST Jan Helge Lillevik
– Kulturakademiet tilbyr undervisning i emner på høyskole og universitetsnivå i fantastiske europeiske storbyer. Vi har studier i Roma, Barcelona, Paris, Berlin, Cambridge og København, forklarer Rikheim.
– Kulturakademiets overordnede prosjekt er det utbytte studentene skal ha av den totale opplevelsen, nemlig sammensmeltningen av det faglige, kulturelle og sosiale som
studiene legger opp til. Det er ment å være en totalopplevelse der disse sidene forsterker og understøtter hverandre. Faglig så er vi rettet mot de humanistiske fagene og de studiene som studentene kan ta er ex. phil., ex. fac., idéhistorie, historie
og språkstudier.
Kulturakademiet ønsker å legge til rette for at unge skal kunne ta steget ut i verden, også med tanker på videre studier utenlands. For mange kan dette være en skummel tanke.
Våre studier kan fungere som et slags første steg, enten gjennom språkkurs, som kan hjelpe studenter som ønsker søke seg inn på universiteter i utlandet, eller bare ved å få en trygg erfaring med det å navigere i et internasjonalt terreng, fortsetter hun.
– Undervisningen i ex. phil., ex. fac. og historie-emnene foregår alle på norsk og man tar eksamen ved norsk høyskole, hvilket betyr at man avlegger 30 studiepoeng per semester, som man eventuelt kan få innpasset i en senere grad. Mange av våre studenter får den erfaringen og tryggheten de trenger enten for å studere videre i utlandet, eller å senere i studiene ta utveksling.
En litt annerledes høyskole
Du kunne kanskje tenkt deg å ta et år på finne ut av hva som skal til for å studere. Det er jo mange som sikkert går med litt usikkerhet for hva studietiden kan bringe.
– Kulturakademiet tilbyr studentene som reiser en mulighet for å oppleve de fagene og de stedene som de besøker på en litt annen måte, og gir dem noen verktøy for å studere videre i utlandet senere. Dette er også et tilbud for de som kanskje ikke vet helt hva de vil studere, forklarer Rikheim.
Et sosialt studieliv
Det er jo ikke bare det faglige som er viktig med studietiden.
Den tiden skal jo også brukes til å finne ut av hvem du er og hvor du vil hen. Derfor er også det sosiale i fokus hos Kulturakademiet.
– Dette er en studiemetode og ikke minst emner som gjør at du kan bli kjent med det å studere, store byer, men kanskje viktigst av alt å bli kjent med seg selv, også som student. Det er mange som tar sine første studier med oss, så derfor har vi lagt opp til at alt skal foregå innenfor trygge rammer der man blir fortrolig med det å studere, som på mange måter kan være en stor overgang fra det å ha vært elev på videregående skole, påpeker Rikheim.
– Det sosiale er også en viktig del av studielivet. Derfor starter vi med en velkomstuke ved hvert semester hvor vi tar utflukter rundt i de byene som de skal studere i. Vi har også utflukter ellers i uken med studentene.
Vi arrangerer også to helgeturer for studentene som foregår både i begynnelsen og slutten av semesteret. Det er ofte sånn at den første blir brukt for å bli kjent med hverandre og så blir den siste en litt vemodig, men fantastisk sammensveiset turgjeng som en avslutning.
Det er også en ferieuke midt i semesteret, enten påske eller høstferie, hvor vi reiser på en tredagers pilegrimstur til Toscana langs med Via Francigena, pilegrimsleden som
går til Peterskirken i Roma. Dette er en utflukt som studenter fra alle studiesteder ved Kulturakademiet er invitert med på, avslutter hun.