En annerledes skole for matfag

Har du en lidenskap for mat, og vil du gjerne ha en karriere innen
restaurantbransjen? Da er kanskje den eneste friskolen i Norge
for matbransjen, Norsk Restaurantskole, noe for deg. Rektor Rolf
Wenstad forteller om denne unike skolen for ungdom som vil
jobbe i restaurantbransjen.

Sindre (til venstre) og Gabriel (til høyre). FOTO Norsk Restaurantskole

TEKST JH Lillevik

Vi er så langt Norges første og eneste friskole for matfag. I 2017 ble første kull innrullert, og vi har vokst litt etter det. Vi er godkjent for 60 elever, men har egentlig et ønske, med de lokalene vi har i dag, om å holde oss på rundt 30 elever på begge
trinn, 15 på VG1 og 15 på VG2. Per i dag er vi 22 elever, 9 på VG2 og 13 på VG1.
Med den fordelen det er for læring i små grupper, har vi egentlig ikke noen ambisjoner å vokse noe særlig foreløpig. Dette gir oss muligheten for å ha tett oppfølging med de elevene vi har, både i matfagene og i fellesfag. Det vi gjør forskjellig fra de kommunale skolene, er jo at vi forsøker å putte inn fellesfag, dvs. norsk, matte, etc., inn i sal eller kjøkken. Med andre ord minst mulig klasseromsundervisning, forklarer Wenstad.

Et godt sosialt miljø

Fordi det er en relativt liten skole, så mener Wenstad at elevene får et veldig godt sosialt forhold til sine lærere.
For meg og de andre lærerne, så er det viktig at dette skal være et hyggelig sted å være og lære, slik at motivasjonen holdes på topp. Det er jo selvfølgelig alltid det faglige som kommer i første rekke, men det er like viktig at dette er et bra sted å gå til. Med mye tid
i sal og ute i praksis hos bedrifter, så får vi kandidater som er så godt forberedt som mulig til å komme ut i arbeidslivet.
Mange av de som kommer fra kommunale skoler får et kanonsjokk når de kommer første dag på læreplass, for det plutselig stilles krav til dem. Det er våre
elever allerede vant med, forteller Wenstad.

Rekruttering

Restaurantbransjen opplever i dag, spesielt etter COVID, en utrolig stor mangel på arbeidskraft. Dette vil Wenstad være en del av løsning på, og han har stor
tro på de som går ut ifra skolen sin.

Vi har mistet omtrent en tredjedel av arbeidsstokken under korona, og det utgjør ca. 30 000 mennesker. Rundt 11 000 trengs å rekrutteres umiddelbart.
De fleste av elevene våre har ekstrajobb i bransjen, enten det er service eller som oppvaskhjelp. Bransjen skriker etter mennesker, så du er garantert å få læreplass.

Mangelen på rekruttering er nok en kombinasjon av foreldre og rådgivere som er hellig overbevist om at hele Norge må ha minimum en mastergrad for å få jobb. Jeg tror de tar veldig feil i den antagelsen.

Hvorfor Norsk Restaurantskole?

Så hva er det ved denne skolen som tiltrekker elever? To elever fra skolen, Gabriel Opseth og Sindre Nicolai Ulrichsen, har begge to valgt matfag fordi de har en lidenskap for det, og derfor ble de trukket mot denne spesielle skolen.

Jeg valgte denne skolen fordi min mor eier et eget bakeri som leverer til mange restauranter og hun snakket med mange kokker om hva som var den beste skolen.

Alle sammen hadde sagt det samme at dette er den beste skolen, at denne burde jeg velge, forteller Sindre.

Jeg har alltid likt å lage mat, helt siden barneskolen, og så siden 8. bestemte jeg meg for å bli kokk. I 2019 jobbet jeg som stab på et kjøkken, og det syntes jeg var veldig morsomt. Min mor kontaktet da en del kokker og spurte hvilken som var best, og det var rimelig enstemmig, sier Gabriel.

Miljøet her er veldig bra og jeg kjenner alle sammen her etter bare fire uker. Det er veldig bra her.
Sosialt miljø er veldig viktig for meg, og det er veldig vanskelig når du er på kjøkkenet hele dagen om det sosiale miljøet ikke var bra, fortsetter han.

Du blir veldig mye nær de fleste på skolen, så det er en fordel å ha god kontakt med alle sammen, legger Sindre til.

Servitørene og kokkelærerne hjelper oss masse og fungerer nesten som mentorer for oss. Vi får veldig mye veiledning i begge fagene og har en bedre oversikt over hvordan ting fungerer, avslutter Sindre. 

FAKTA

Norsk Restaurantskole
Schweigaards gate 34E
0191 OSLO
post@norskrestaurantskole.no 
Tlf 417 80 739
Tilbyr:
• VG1 restaurant- og
matfag
• VG1 kokk- og
servitørfag

Rolf E. Wenstad FOTO Norsk Restaurantskole