Drømmer du om å bli pilot?

Da er timingen god for å realisere drømmen. Europa alene trenger 146 000 nye pilotstillinger de neste 20 årene, forteller markedssjef hos OSM Aviation Academy, Stein Mjåtveit.

Foto: OSM Aviation Academy

Tekst Rita Tvede Bartolomei

– Dette er estimater gjort av Boeing, som er en av verdens største flyprodusenter. Flyflåten globalt kommer i tillegg til å dobles i denne perioden, samtidig som antall piloter som når pensjonsalder tiltar. Samtidig forventer et av Skandinavias største flyselskaper, SAS, at 700 av deres 1500 piloter kommer til å pensjonere seg i løpet av de nærmeste 10 årene. Rekrutteringsbehovet er altså sterkt, forteller Stein Mjåtveit.

Utfordrende, givende og med fantastisk utsikt

Stein Mjåtveit sier det er flere gode grunner til å velge en karriere i luften. Det kreves mye disiplin for å bli en dyktig pilot, men man får til gjengjeld en veldig variert og interessant jobb.
– En pilot har så klart verdens mest fantastiske kontorutsikt, du får reise mye i jobben og se nye steder. Det er et utfordrende og givende yrke, som tilbyr en god miks av teori og praksis, sier han.
Mange tenker på flygerutdanningen som en døråpner inn i spennende hverdag hvor man lærer å fly et fly.
– Dette er selvsagt en viktig del av utdanningen, men nøkkelferdigheter som lederskap, problemløsning og kommunikasjon er kritiske egenskaper for en profesjonell pilot å mestre. Dersom du er punktlig, har gode kommunikasjonsevner, høy stresstoleranse og liker å jobbe i team er du mest sannsynlig en bra pilotkandidat, sier han.

Pilotklare etter 2 år: Med flyskoler i Norge, Sverige og USA

OSM Aviation Academy er en av Skandinavias mest erfarne flyskoler, og har utdannet piloter siden oppstarten i Sverige i 1963. Skolen har i dag flyskoletilbud i Sverige og USA, og i september 2018 åpnet skolen også opp sitt utdanningstilbud i Norge ved Arendal lufthavn Gullknapp.
– Etter at den nye skolen åpnet i september, har OSM Aviation Academy fått en kapasitet på til sammen 200 elever ved de to skolene i Sverige og Norge, sier Stein Mjåtveit.
Etter 20 måneders utdannelse er elevene uteksaminerte piloter med de sertifikater og godkjenninger som kreves for å kunne jobbe som styrmenn (first officers) hos europeiske flyselskaper.
– Fordi vi har et konsept som vektlegger kvalitet, foretar vi en grundig utvelgelse av våre kandidater. Til gjengjeld lykkes også våre elever i arbeidslivet, og vi erfarer at elever fra OSM Aviation Academy også er foretrukket blant flere flyselskaper, forklarer Stein Mjåtveit.
OSM Aviation Academy ble nylig kåret til «Pilot training center of the year» i Europa.
– Det er selvsagt veldig smigrende å få en slik utmerkelse, spesielt når vi vet at veldig mange stemmer kom fra våre nåværende og tidligere elever, sier han.

For de dedikerte: Mulighet for fast ansettelse hos OSM Aviation

OSM Aviation sysselsetter i dag 6000 piloter og kabinansatte, har operasjoner i 18 land, med kunder som blant annet Emirates, Norwegian, Finnair, ASL Aviation, Turkish Airlines og Thomas Cook.
Er du en dedikert student som vil gjøre det beste ut av utdannelsen din, gir OSM Aviation deg et betinget jobbtilbud som Junior First Officer.
– Allerede når de begynner på sin utdannelse, vil elevene ved OSM Aviation Academy få tilbud om fast ansettelse hos oss. Dermed vet de at de har en jobb som venter når de har gjennomført utdannelsen. Vi har allerede flere internasjonale flyselskaper som kunder, så vi har gode forutsetninger for å tilby våre elever attraktive og spennende jobber, sier Espen Høiby, administrerende direktør i OSM Aviation.

Stein Mjåtveit sier OSM Aviation Academy har gode relasjoner med de største flyselskapene i Europa, og lytter aktivt til deres behov og til hvilke forventninger de stiller til fremtidens piloter.
– Tilbakemelding fra arbeidsgiverne om hvordan elevene presterer i yrkeslivet er utrolig viktig for oss. Vi må hele tiden forsikre oss om at den utdannelsen vi tilbyr gir elevene den faglige tyngden og praktiske erfaringen de trenger for å lykkes i karrieren som pilot, forklarer markedssjef Stein Mjåtveit.

Mjåtveit beskriver miljøet på skolen som faglig og sosialt sterkt.

– I tillegg til å tilby en kvalitetsutdannelse har vi et utrolig bra samhold og miljø på skolen, sier han.

Nysgjerrig? Gratis informasjonsdag året rundt

Stein Mjåtveit anbefaler unge mennesker som drømmer om å bli pilot, om å besøke OSM Aviation Academys informasjonsdager (Pilot Open Day). Her vil du få vite mye mer om yrket, utdannelsen, jobbmuligheter, bransjen og studiekostnader.
– Vi har slike arrangementer løpende hele året. Så langt har disse blitt holdt i Oslo og Arendal, men vi vil komme på besøk i mange flere norske byer fremover. I tillegg har vi informasjonsdager i flere andre land. Hjemmesiden vår er alltid oppdatert med kommende informasjonsdager, sier han.