Bilfag er utrolig moro

Emil Skretting (20) fra Enebakk drømte om å jobbe med bilmekanikk. Snart har han fullført læretiden som tungbilmekaniker. – Jobben gir meg mulighet til å gjøre mye forskjellig hver eneste dag, sier han.

Foto: Team Verksted
Tekst Rita Tvede Bartolomei

– I veldig mange år var det å bli bilmekaniker drømmen. Etter at jeg begynte på videregående skole fant jeg ut at jeg mye heller ville jobbe med tunge kjøretøy. Det virket utrolig spennende å jobbe med alle typer større kjøretøy. Min far var lastebilsjåfør tidligere, men jeg ville gjerne gjøre det mer tekniske – fikse og reparere ting, sier Emil Skretting (20), som om 6 måneder har fullført læretiden hos Team Verksted avdeling Askim.

Mange forskjellige oppgaver – flere typer kjøretøy

Veien til læreplass på verksted gikk fra Ås videregående skoles arbeidsmaskin-linje. Siden det vanlige løpet for læretid innen bilfag er kjøretøylinjen, måtte Emil Skretting totalt ha 2,5 års læretid.
– Det viser i alle fall at det er mange veier til mål. Vanligvis så tar læretid bare 2 år. Etter det første forberedende halvåret ble jeg bare mer og mer gira på at dette var riktig valg for meg, sier Skretting.
Emil Skretting sier det han liker best i jobben er variasjonen: I bilfaget er hver dag forskjellig.
– I tungbilbransjen er ikke noen biler eller oppgaver like. Jeg får fikse og ordne på alt fra tømmerbiler til sementbiler, busser og hengerbiler. Det er veldig moro å gjøre noe nytt hele tiden, forteller han.

20-åringen vil gjerne anbefale bilfag til unge mennesker som vil komme seg raskt ut i jobb, som kanskje er litt lei av vanlig skole– og som vil ha en variert og praktisk og sikker jobb.
– For min egen del så var jeg skolelei og ville ikke bare sitte inne i et klasserom. Jeg føler jeg lærer mye, og tjener penger samtidig. Det er så mange typer bilfag man kan ta etter hvilken interesse man har. Ja, billakkerer, mekaniker eller oppretter – men også mye, mye annet, sier Emil Skretting.
Det er helt klart mye å bryne seg på daglig, og den største utfordringen er å holde oversikt over alt man må kunne om flere typer tungkjøretøy.
– Men det er også det som gjør det ekstra moro. Noen ganger er det en del tunge løft fordi maskiner og deler er store, men vi har mange gode hjelpemidler som kraner og lifter. Dessuten jobber man aldri alene på et verksted, så det er alltid noen som kan hjelpe til, sier han.
Er jobben som tungbilmekaniker kun for de med mye muskelkraft? Nei, absolutt ikke, sier Emil.
– Jeg er ikke akkurat en stor og sterk person, og jeg er ikke akkurat så høy over havet heller. Derfor vil jeg si at dette er en jobb for flere enn bare fysisk sterke folk, sier han.

Mange jobbmuligheter – sikker jobb

Vidar Strande, fagsjef for rekruttering og kompetanse i Norges Bilbransjeforbund, sier etterspørselen er stor etter flinke folk med fagbrev i bilfag.
– Det er enkelt å få læreplass over hele landet, spesielt i nord er det ekstremt gode sjanser. Men det er sterkt behov over hele landet: Oslo og Akershus kan garantere en læreplass innen bilfag. Billakkerere og bilskade-reparatører har vi altfor få av, sier Strande.
Vidar Strande minner om at bilfag har utviklet seg enormt de siste årene. Nå passer bilfagene for mennesker som liker praktisk og fysisk arbeid, men også for dem som er glade i mekanikk og teknikk, data og teknologi – elektronikk og detaljarbeid.
– Selv som mekaniker kan du senere bli diagnosetekniker eller jobbe med salg, opplæring og coaching i et bilfirma. Eksempelvis Bertel & Steen og Møllergruppen er kjent for å ha mange ansatte som startet yrkeskarrieren som mekanikere og gikk videre til roller innen drift, ledelse og planlegging, sier han.
Bilfagene trenger flere kompetente jenter: I billakkeringsfaget er det likevel jentene som nå ta over, fordi de er spesielt flinke på detaljarbeid og finish.
– Kvinner har ofte et godt øye for detaljer. Man skal ikke gjøre lakkering hardt og fort, man må være nøye og ha en stødig hånd. Jentene gjør det også stort i VM og NM i billakkering, sier han.

Vil du vite mer om bilfag?

Klikk deg inn på https://www.bilfag.no/utdanning/. Snart vil også informasjon om bilpleiefaget være tilgjengelig her.