BAK DIN EGEN FREMTID

For mange ungdom kan det være vanskelig å vite hva man skal velge i form av utdannelse og hvor det er et stort behov, og derfor også god jobbsikkerhet. De som har en forkjærlighet for å lage ting for andre har en veldig god mulighet i baker- og konditoryrket. Gunnar Bakke, fra Baker- og konditorbransjens Landsforening, kommer med gode tips og råd for de som vurderer en karriere der.

Gunnar Bakke, daglig leder for Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF)

TEKST Jan Helge Lillevik

– Rundt halvparten av de som søker videregående utdanning i dag velger yrkesfag. Det er også mange grunner til at ungdommen bør velge yrkesfag. Personer med fag- eller svennebrev er svært ettertraktet i næringslivet, og utsiktene for jobb i fremtiden er store, forteller Bakke.

– Det er 74 496 søkere til yrkesfag VG1 i Norge i 2022, av disse er det 4070 som søke VG1 Restaurant og Matfag. På Vg2 er det 233 som søker Baker og konditor i 2022. Du blir ettertraktet og får flere karrieremuligheter med en praktisk utdannelse enn teoretiske utdannelse. Den totale lønnsutbetalingen gjennom livet til de som velger yrkesfag er som regel høyere enn de som velger studieforberedende utdanning, rett og slett fordi du starter tidligere i jobb.

Gode grunner til å velge yrkesfag
Når man nærmer seg voksenlivet så er det viktig å vite hva man passer til, og har lyst til å drive med store deler av livet. Bakke forteller om hvorfor nettopp du burde velge en yrkesrettet skole.

– Vi har inntrykket av at det alltid er behov for flere med yrkesrettet utdanning i næringslivet. Det er vanskelig å si med absolutt sikkerhet om næringslivet for dekket sitt arbeidsbehov hvert år, men baker og konditorbransjen etterspør i hvert fall stadig flere fagpersoner. NHO sitt kompetansebarometer for 2021 anslår at det er behov for 10 000 flere med kompetanse innen håndverksfag totalt sett.

– I alt 73 prosent av bedriftene som ble spurt om behovet for kompetanse, oppga 6 av 10 bedrifter at de hadde behov for mesterbrevkompetanse. I Norge er det daglig og konstant etterspørsel etter dyktige håndverkere innen baker og konditoryrket, så mulighetene er mange. I tillegg er det gode konkurransemuligheter i disse fagene både på lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt nivå, forklarer Bakke.

– Baker- og konditorbransjens Landsforening har rekruttering som fokus hver dag hele året og gjør en rekke tiltak som bidrar til at flere velger baker og konditorfaget. I tillegg til brosjyremateriell og oppdatert informasjon om faget, reiser Bransjens opplæringskontoret rundt på messer og skoler og demonstrerer og prøvebaker med elever for å vise litt av det spennende faget har å by på.

Spennende fremtid med Maker Movement
Med en verden som virker til å bli mer og mer automatisert, så har kunder blitt mer og mer opptatt av kvaliteten og originaliteten i det håndlagde. Det finnes en økende kundegruppe som vil ha det personlige og autentiske, og dette merkes også i baker- og konditorbransjen.

– Lokalt kvalitetshåndverk er i vinden over hele den vestlige verden. Den såkalte «Maker Movement» i USA og flere andre land er en trend som verdsetter lokalproduksjon. Selv om baker- og konditorfagene betegnes som små fag, er de blant de mest populære fagutdanningene i matbransjen, og mulighetene med denne utdannelsen er store.

– Oppveksten av mikrobryggeri i Norge har understreket denne trenden og vi har også sett mange som starter opp bedrifter hvor de gir et særpreg på sine produkter, sier Bakke.

Givende utdanning
– Baker og konditor er et veldig positivt utdanningsløp. Fordeler med yrkesfag er at du slipper å ta opp studielån under utdannelse, men får lønn under utdannelse. Man kan også utdanne seg videre etter at svennebrevet er tatt. Kreative mennesker trengs i dette faget, så både baker- og konditorfaget anses å ha behov for kunnskap innen sensorisk og kreativitet, avslutter Bakke.