Aldri en lik dag som telekom-lærling

Det er gode fremtidsutsikter for den som vil utdanne seg innen telekom. Mulighetene er mange og arbeidsoppgavene varierte.

Foto: Fredrik Fanghol

Tekst Gunn Iren Kleppe

Opplæringskontoret for Tele, Data og Elektro (OTDE) dekker områdene Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold. Hovedkontoret er på Frogner i Akershus og i Tønsberg har de et avdelingskontor. Ved siden av å administrere lærlingeprogrammet, tilbyr de kurs og utdanning—inkludert voksenopplæring—innen sine fagområder, også med fokus på utdanning innen fiberoptikk.
– Det vi er størst på er telekom og elektro, forteller daglig leder Terje Enersen.
Opplæringskontoret ønsker seg også flere bedrifter innenfor IKT. Iblant trenger firmaene de samarbeider lærlinger innen kontor og salg, derfor formidler de også læreplasser innen disse områdene.
– Firmaer som søker etter lærling, de får det. Det er ikke noe veldig etterslep, opplyser Enersen.
Innen telekomyrket er fremtidsutsiktene gode på grunn av all utbyggingen med fiberoptikk.
– Det er det veldig behov for. Vi ser foreløpig ikke noe nedgang.

Skal føle seg ivaretatt

Opplæringskontoret følger opp lærlingene i samarbeid med lærebedriftene og hjelper dem med fremdriften mot fagprøven. De vil at lærlingene skal føle seg både sett og ivaretatt. De sørger også for opplæring i områder som ikke dekkes av lærebedriftene.
– Vi må støtte dem slik at de får den bredden de trenger i telekomfaget. Det er mange små fagområder innen telekom. Det er ingen firmaer som dekker hele fagområdet. Når de skal opp til eksamen må de vite hvordan hele fagområdet fungerer.
Enersen har følgende råd til elever som ønsker seg læreplass:
– Det er en fordel med gode karakterer i programfagene, men holdning er nr. 1, kunnskap er nr. 2. Det som er aller viktigst er fravær. Det er det det blir fokusert på. Har du mye fravær så er du ikke interessant i det hele.

Lærling i telekom

Tora Kristine Holen (20) er telekommontør-lærling hos Eltel Networks og skal snart opp til fagprøve. Hun synes støtten fra Opplæringskontoret har vært veldig bra. De ringer og spør om hun trenger noe og hun vet at hun kan stikke innom eller ringe med spørsmål når som helst.
På videregående valgte hun yrkesfag fordi hun ikke ønsket mer fremmedspråk. I første klasse begynte hun med elektro, og gjennom utplassering fikk hun luket bort to uaktuelle yrker.
– Da jeg kom på VG2 prøvde jeg telekom. Jeg syntes det var spennende, jeg tenkte at her kunne jeg finne min plass, forteller hun.
– Jeg var på utplassering hos Eltel, det var veldig lærerikt. Jeg så hva jobben gikk ut på, og så at det var et firma med mange muligheter. Jeg så at dette er noe jeg kan tenke meg å gjøre i noen år fremover. Det var så mye forskjellig, aldri en lik arbeidsdag.

Variert arbeidsdag

Som lærling har hun da også en variert arbeidsdag som inkluderer fiber til privatkunder og firmaer, mobil—inkludert klatring i mobilmaster og arbeid på sentralene, og kabel-TV.
– Vi driver med alt som gjør at internett funker. Eltel har en hel haug med avdelinger. Det er mye å lære, slår hun fast.
– Jeg har vært inne på alle avdelinger, hele firmaet. Det har jo blitt en del navn å huske, sier Holen, som synes det er mest lærerikt å jobbe med de samme personene over en tid.
Og selv om det kan bli litt slitsomt å bytte ofte, er det også lærerikt.
– Du lærer å tilpasse deg forskjellige situasjoner, sier hun.
Det kjekkeste er å jobbe med fiber til bedrifter der hun møter mange forskjellige mennesker og får se hva de jobber med.
– Jeg liker å få ting gjort og se at det funker. Folk blir så glad når vi fikser internett for dem. Man føler seg veldig nyttig da, sier Holen, som er glad for å ha fått tilbud om jobb videre.

Uendelig med muligheter

– Jeg tenker nok at jeg skal jobbe en stund fremover og se hvordan det går. Jeg føler at jeg har uendelig med muligheter, sier Holen om fremtiden.
Det er også mange forskjellige arbeidsoppgaver å velge mellom. Og siden hun har tatt påbygging med generell studiekompetanse kan hun studere videre hvis hun vil.
– Jeg tror at om ikke markedet endrer seg så har jeg jobb i ti år fremover, kanskje resten av livet.
At hun er jente i et mannsdominert yrke blir påpekt nesten til daglig.
– Det er sjelden noe negativ oppmerksomhet, (men) det blir jo litt slitsomt når man ikke er så glad i oppmerksomhet. Men jeg blir veldig godt tatt vare på, forsikrer Holen.
– Du blir veldig godt tatt imot overalt, er hennes råd til jenter i 9. og 10. klasse som også vurderer et utradisjonelt yrke.

– Du må heller tenke hvor god jobb kan jeg gjøre, er det morsomt, er det noe jeg kan være stolt av.
Holen vant nylig Norgesmesterskapet i World Skills og skal være med i VM i august.
– Jeg tror det blir ganske likt Norgesmesterskapet. Vi hadde forskjellige oppgaver hver dag. Det er litt stressende og litt morsomt, og man får testet hva man kan, avslutter hun.

Terje Enersen. Foto: OTDE