Odda på Vestlandet ligger vakkert til mellom to nasjonalparker. Her kan du blant annet stå på ski, gå på tur, padle i kajakk, eller slappe av på en av byens sjarmerende kafeer. Er du opptatt av bærekraftig industri? Sinkverket Boliden Odda produserer opp mot 40.000 tonn sink fra gjenvunnet materiale hvert år.
Tekst Rita Tvede Bartolomei
– Boliden Odda er en stor arbeidsplass med mange muligheter, både under og etter læretiden. Våre lærlinger får en variert arbeidshverdag, og er tidlig med på å styre prosessene ved sinkverket. Boliden Odda har en spennende og kompleks prosess, noe som gir lærlingene faglige utfordringer gjennom hele læretiden. Mange av våre lærlinger får tilbud om fast jobb etterpå. I løpet av de siste 5 årene har hele 42 lærlinger fått fast jobb hos oss, sier Berit Åkre, HR-rådgiver for Boliden Odda.
Mellom 25 og 30 unge mennesker tar læretiden sin hos Boliden Odda hvert år.
Men hva kan Odda tilby når du har fri fra jobb?
Naturen ved Hardangerfjorden er så vakker at det allerede på 1800-tallet ble et populært reisemål for utenlandske turister. I Ullensvang kommune bor det ca. 11.000 og dette tallet mangedobler seg i løpet av turistsesongen. Attraksjoner som Trolltunga, vakre fjorder og fjell trekker besøkende fra både inn- og utland. Er du nysgjerrig på alt du kan gjøre på fritiden, kan du gjerne besøke www.hardangerfjord.com/odda/ting-å-gjore eller www.trolltunga-active.no.
– Det er et rikt friluftstilbud, både langs fjord og fjell. Muligheter for ski både sommer som vinter. Odda er en sjarmerende liten by, med kino, kafeer, butikker og kulturliv for å nevne noe. Her finner du flere treningsmuligheter, et aktivt fotballmiljø, utallige toppturmuligheter, padling, zip-line – med mer, sier Åkre.
Vil du bli lærling ved sinkverket, kan du søke om læreplass innen flere fagretninger: Kjemiprosessfaget, automatiseringsfaget, industrimekanikerfaget, laboratoriefaget og logistikkfaget.
– Boliden Odda tar inn et stort antall lærlinger hvert år, og vi er derfor glade for at søkertallene til yrkesfag har gått opp. Vi er heldige og mottar søknader fra hele landet, og håper enda flere ser mulighetene vi kan tilby. Vi er også lærebedrift i logistikkfaget, som en av få bedrifter i regionen vår, sier Berit Åkre.
Norge trenger flere med yrkesfaglig utdanning
Berit Åkre sier yrkesfag heldigvis har blitt mer populært, men hvorfor er det viktig at flere unge mennesker i Norge velger yrkesfag?
– Ungdom som velger yrkesfag, enten ved å ta fagbrev eller kombinerer dette med videreutdanning, har blitt en svært ettertraktet arbeidskraft. Yrkesfag anno 2020 er like mye spennende teknologi og avanserte prosesser, som fysisk arbeid. Ved å velge yrkesfag får du lønn under utdanning og kan tidlig bli økonomisk uavhengig. Det gir deg også god bagasje om du ønsker å ta videre utdanning. I Odda er hjørnesteinsbedriftene våre bygget opp rundt industri og vi kommer til å trenge mange flere fagarbeidere i årene som kommer, sier hun.
Boliden Odda er Norges eneste sinkverk, og har utviklet seg enormt siden oppstarten for snart 100 år siden. Bærekraftig produksjon er nå blant de viktigste satsingsområdene.
– Prosessindustrien har hatt en enorm utvikling de siste tiårene, både med hensyn til mer miljøvennlig produksjon og automatisering. Boliden Odda er en del av et større svensk konsern, som har sterkt fokus på miljøvennlig produksjon. Boliden jobber kontinuerlig med å utvikle bærekraftige løsninger, både gjennom gjenvinning og nye produksjonsmetoder. Ved Boliden Odda produserer vi per i dag 200.000 tonn sink i året og rundt 20 prosent av dette er basert på gjenvinning av materialer, sier Berit Åkre.
Vil du vite mer om å være lærling hos Boliden Odda?
Søk innen 16. februar om læreplass hos Boliden:
https://boliden.csod.com/ats/careersite/JobDetails.aspx?site=1&id=3069
Visste du at sink gir stål 50 til 100 år mer levetid?
● Når materialer galvaniseres (dekkes med et tynt lag sink), forlenges levetiden på stålkonstruksjoner med 50 til 100 år – rett og slett ved å motvirke rust.
● Slik går forbruket av jernmalm ned og store mengder CO2-utslipp kan reduseres: Det er lønnsomt for samfunnet og mer bærekraftig for miljøet.
● Over 60 prosent av de ca. 13 millioner tonn sink som forbrukes hvert år i verden, brukes til galvanisering av stål. Uansett hvordan sink anvendes, kan den i stor grad gjenvinnes.