Mesterbrev gir kvalitetsstempel

Mange ungdommer føler press om å velge akademisk studieretning, men det er ikke nødvendigvis akademikere samfunnet trenger mest av. Behovet for fagarbeidere er stort og økende og Mesterbrev gir håndverkere både kvalitetsstempel og videre utviklingsmuligheter.

UTDANNING

Tekst Gunn Iren Kleppe

– Vi ser jo at strykprosenten er veldig høy. Veldig mange oppdager at det ikke er veien å gå, sier rektor ved Mesterutdanningen, Stig Myklebust, om problemstillingen med at flere velger akademisk retning når det ikke passer for dem.

– Det er en tendens til at yrkesutdanning blir sett på som mindre verd. Det synes jeg er synd.

– Det å ta fagbrev – og senere Mesterutdanning – borger for seriøsitet i bransjen. Du vet at du ansetter noen som både har det faglige grunnlaget og som også kjenner til lovverk,
standarder, forskrifter og regler, påpeker han.

Mesterutdanning er landets fremste lederutdanning for håndverkere med fag- eller svennebrev. Du kan bli Mester i bortimot 80 fag. Mesterutdanningen kan tas på deltid over to år eller ett år på heltid. Utdanningen kan tas som tradisjonell klasseromsundervisning, på nett eller som en kombinasjon av nett og fysiske samlinger. Med det nettbaserte alternativet følger veileder 24/7.

FLEKSIBELT OPPLEGG
– Undervisningsopplegget er veldig fleksibelt, det passer for de fleste, mener Myklebust. Pensum består av bedriftsledelse, faglig ledelse og faglig fordypning i eget fag. Du må også ha ett års praksis i faget etter avlagt fag-/svenneprøve, før du begynner på emnet faglig ledelse. Før du begynner, er det imidlertid viktig å påse på at du har fagbrev i et godkjent Mesterfag. Mesterstudiene gir ikke adgang til lån og stipend i Statens Lånekasse, men mange får studiet dekket av arbeidsgiver. Noen fagforeninger gir også utdanningsstøtte.

Mesterutdanningen er et utmerket grunnlag for å etablere egen bedrift, og kvalifiserer også for leder- og mellomlederstillinger hos arbeidsgiver. Ifølge Myklebust tar de fleste Mesterbrevet på grunn av den status og det kvalitetsstempelet dette innebærer. Mesterbrevet signaliserer pålitelighet – man er trygg når man ansetter eller leier inn en Mester!

FAGOMRÅDENE UTVIDET
Mesterbrevordningen er nylig blitt kraftig utvidet, med blant annet syv forskjellige bilfag.

– Mesterbrevnemnda jobber kontinuerlig med å oppdatere læreplanene og vurderer blant annet om det er andre retninger som bør tas opp i ordningen, forteller Myklebust som likevel er bekymret for at små fag vil dø ut. Per i dag er det over 17.000 som har tatt Mesterutdanningen i Norge, og Folkeuniversitetet har til enhver tid mellom 500 – 700 studenter. Byggfagene står for mer enn 90 % av Mesterutdanningen. Han tror ikke så mange er klar over at det finnes Mesterbrev for slaktere, kjøttskjærere, gullsmeder, sølvsmeder og i grafiske fag. Frisører kan også bli Mestere, også bunadstilvirkere, skreddere… det finnes mange retninger. Også bilfagene er en litt for godt bevart hemmelighet. Myklebust ønsker seg også flere studenter i estetiske fag.

– Vi mener folk som tar yrkesutdanning i regi av norsk skoleverk og videreutdanner seg til Mestere er godt kjent med blant annet regler og forskrifter som bekjemper svart arbeid og ulovlige kontrakter, understreker han.

ANBEFALER UTDANNINGEN
Rørleggermester Ole Sell Mosæther på 23 år fra Vestre Toten har tatt Mesterutdanning ved Folkeuniversitetet. Dette gjorde han på deltid over to år mens han jobbet full tid ved siden av. Han startet i august 2014 og ble ferdig i år.

– Det var kjempebra, sier Mosæther om studiene.

– Vi gikk kveldsskole fra 6 – 9 en dag i uken. Jeg synes lærerne var kjempeflinke. Man må være forberedt på at man må møte opp to lørdager det første året og to det andre for å komme gjennom pensum. Boka var ganske tykk, men hvis du følger med, så går det greit. Lærerne går gjennom alt de skal. De hjelper deg når du lurer på noe.

– Du står stødigere i din rolle som håndverker. Du står på flere ben. Det gir større kompetanse enn vanlig svennebrev. Du lærer om det som er bak i bedriften. Det er en sterk anbefaling til alle som er håndverkere. Det er verdt det, understreker han.

HAR FÅTT STØRRE ANSVAR
– Det som er fint er at jeg jobber i et firma som setter pris på at jeg tar utdanningen, de har støttet meg hele veien. Det som er fint med Mesterbrev, er at jeg kan fortsette som rørlegger men kan ta på meg en prosjekterende rolle. Jeg har allerede fått større ansvar på grunn av Mesterbrevet, det synes jeg er kjempegøy.

– Generelt sett vil det være et pluss for bransjen, jo flere som tar Mesterbrev. Jeg har lært sinnssykt mye som jeg ikke tenkte over før. Du får en stor prosjektoppgave ved siden av der du skal prosjektere en viss andel av bolighus. Du må stå på egne ben og finne ut av det, forteller Mosæther.

SKAPER MER KOMPETANSE
Mosæther tror Mesterutdanningen passer for alle som har muligheten til det.

– Personlig trenger du litt pågangsmot. Det er ikke helt en gåtur i parken. Du må ha disiplin på deg selv. Det er mange sene dager ved PC-en og helger med skolejobbing. Man begir seg inn på skole, så du må regne med tid for egenstudier. Men du får så mye igjen for det, det er ikke noe tap. Du går jo i pluss. Du må ha motivasjon og disiplin. Hvis du har motivasjon, får du det helt fint til, mener han.

– Det har vært kjempelærerikt. Det har egentlig vært veldig artig hele veien.

– Jeg har møtt mange som spør, ”skal du starte for deg selv”? Jeg vet ikke hva fremtiden vil bringe, men det er veldig mye annet du kan bruke det til enn å starte for deg selv. Jeg trives veldig godt der jeg er. Man kan påta seg kontorstilling, være prosjektleder,
andre stillinger.

– Det skaper mer kompetanse inn i det firmaet du allerede jobber i, avslutter Mosæther.