Lærlinger viktig for Color Line

Color Line AS er en av de største lærlingbedriftene innen norsk skipsfart. Selskapet har i dag rundt 80 lærlinger, rundt halvparten innen maritime fag (dekk og maskin), resten innen kokk- og hotellfag. Mange blir der resten av karrieren.

Marita Havsø motormannslærling. Foto: Color Line

Tekst Gunn Iren Kleppe

– Color Line er i dag det eneste rederiet i den internasjonale passasjer- og godstrafikken mellom Norge og utlandet med norsk eierskap, norsk hovedkontor og skip under norsk flagg, forteller HR Utviklingssjef Britt Otterhals.
– Som en stor arbeidsgiver er det viktig for oss å bidra til å sikre rekrutteringen til næringen. I tillegg er det også svært berikende både faglig og miljømessig å ha lærlinger om bord, slik at denne ordningen er en absolutt vinn-vinn situasjon for oss.
– Vi rekrutterer alle våre lærlinger gjennom Maritimt Kompetansesenter Sørøst-Norge (MKS). Mange som kommer inn som lærlinger, blir hos oss resten av karrieren, og flere av de som startet som lærlinger har gått gradene og seiler i dag i ledende stillinger både i hotell-, dekk- og maskinavdelingen.
– Vi ser etter pålitelige og motiverte ungdommer, sier Otterhals, som mener at med gode holdninger og engasjement ligger alt til rette for å kunne tilegne seg det faglige, og dermed lykkes godt om bord.

Nesten 1000

Color Line har tatt inn lærlinger uavbrutt siden 1996. En av de snart tusen som har vært gjennom selskapets lærlingordning er motormannslærling Marita Havsø fra Egersund. Hun ble kåret til årets lærling og avla en oppsiktsvekkende god fagprøve etter to år i lære om bord på MS Superspeed 1.
Olav Andreas Lurås Myklestul fra Porsgrunn avla fagprøven med glans etter to år som dekkslærling om bord på MS Bohus. Han stortrivdes og syntes de to årene gikk veldig fort. Ønsket var å jobbe videre som matros noen år til.
Marvin Oskar Halvorsen fra Fredrikstad avla fagprøve etter to år som dekkslærling ombord på MS Superspeed 2. Drømmen er å bli styrmann og kanskje kaptein etter hvert. Etter avlagt fagprøve fortsatte han derfor på fagskole.
Christopher Bang tok fagbrev etter to år som lærling ombord på MS Color Viking. Han satte pris på et lærerikt miljø med imøtekommende kollegaer der han stiftet gode vennskap. Kanskje ikke så rart at ønsket var å fortsette videre hos Color Line.

Kokkelærling Elise Mandira Johnsen

Elise Mandira Johnsen er kokkelærling om bord på MS Color Fantasy og skal opp til fagprøven i august.
– Jeg hadde lyst å prøve noe nytt. Jeg ville ikke ha en kjedelig 8–4 jobb, forteller hun.
Likevel syntes hun det var en stor overgang å begynne på båt og være sammen med folk hele døgnet.
– Men jeg har blitt mye mer sosial, sier hun.
Hun får være med på mye forskjellig og har hatt flere oppgaver på forskjellige dekk og stasjoner. Nå er det buffékjøkkenet, og neste stasjon er gourmetkjøkkenet.
– Vi har veldig mange flinke kokker om bord. Hvis det er noe du ikke kan, eller sliter med, så får du hjelp.
Lærlingene har også en faglig leder på land som koordinerer og passer på at de ligger bra an.
– Jeg elsker arbeidsmiljøet om bord, sier Johnsen, som synes det er veldig gøy å jobbe med mange forskjellige folk.
– Nå har jeg prøvd å jobbe turnus det siste året, og det trives jeg veldig godt med, forteller hun.
– Men sjølivet er ikke for hvem som helst. Du må være sosial og du må kunne tåle å stå i det, er hennes råd til andre som vurderer kokkekarriere på sjøen.

Kokkelærling Madelen Tellefsen

Madelen Tellefsen er også kokkelærling på Color Fantasy. Hun har alltid hatt lyst å jobbe turnus og på sjøen. Hun hadde hørt at man kunne lære mye hos Color Line.
– Jeg har lært masse. De er veldig dyktige her, bekrefter hun.
Som Elise får også hun arbeide på forskjellige stasjoner, og får dermed mulighet til å lære mye fra mange forskjellige kollegaer.
Tellefsen synes hun får god støtte opp mot fagprøven og at det legges opp til at lærlingene er klar for den, og at de skal gjøre det så bra som mulig.
– Vi må være forberedt på å være borte fra familie og venner i to uker i strekk. For å takle dette må man være ganske voksen, kunne stå på egne ben og klare å jobbe ganske mye, det er hennes råd til andre som vurderer lignende karrierevei.
– På båten får vi mange muligheter til å være med i forskjellige kokke- og servitørkonkurranser. Det er veldig lærerikt.
– Jeg har lyst til å reise, og planen fremover er å jobbe på forskjellige steder i utlandet, for eksempel i Australia, Frankrike og Italia, sier hun.
To av lærlingene skal videre til NM i Stavanger 11. januar.
– Det er det vi driver og øver mye på frem til januar, avslutter Tellefsen.

 

Kokkelærlingene Madelen Tellefsen (til venstre) og Elise Mandira Johnsen. Foto: Color Line